Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 31 jan 2023
Leestijd: 4 minuten

Dit zijn de 9 beste recepten die we in januari hebben gekookt

Januari is een gekke maand: sommige mensen slaan aan het diëten of koken alleen nog maar gezonde recepten. Op Culy blijven we koken en eten aanvliegen “op z’n Culy’s”: als het maar lekker is. Dit zijn de beste recepten die we in januari hebben gekookt; gewoon thuis, als we niet voor ons werk aan het koken waren. Laat je inspireren door onze must-eats.

De 9 beste recepten die we deze maand hebben gekookt

Van lavendel panna cotta tot aan gnocchi met worst en een Japanse curry.

De 3 favorieten van Culy-stagiaire Ogechi:

“Gnocchi at ik zelden… tot ik bij Culy kwam werken.” (Ogechi)

1. Broodje kipkerrie met geblakerde bosui en koriander

Ogechi: “In mijn 23 jaren heb ik wel vaker een broodje kipkerrie gehad, maar geen zoals deze. Gekruide kip, zoetzure saus op een krokante focaccia: ik werd helemaal omvergeblazen. En sinds ik ‘m heb geproefd zweeft ‘ie door m’n hoofd.”

2. Perfecte lavendel panna cotta met perzikmousse

“Deze stond ook al op het menu tijdens kerst. En we vonden ‘m zo lekker dat we dit romige toetje opnieuw wilden eten. Zo makkelijk, maar heel speciaal door de lavendelsmaak.”

3. Gnocchi met cavolo nero en ricotta

“Gnocchi at ik zelden… tot ik bij Culy kwam werken. Op de redactie hebben we het iedere dag wel over gnocchi, dus ik dacht: laat ik het maar weer eens proberen. Op Instagram kwam ik een recept voor een cavolo nero-saus tegen van Australische kok Julia Ostro. Met een paar eigen tweaks had ik binnen no time een super lekkere maaltijd voor m’n neus.”

De 3 favorieten van freelance editor Martine

“Ik kook sinds het nieuwe jaar twee keer in de week voor een opa in de buurt die – zoals hij zelf zegt – alles lust, maar erg van Hollandse pot houdt.” (Martine)

1. Kippendijen in honing-mosterdsaus

Martine: “Mijn moeder deed vroeger weleens boodschappen in Duitsland en kwam dan altijd terug met kruidenzakjes die de ‘gewone’ supermarkt niet had. Ik herinnerde mij dat we altijd zalm met een mosterdsausje aten de dag erna. Een lichte mosterdsaus met veel (VEEL) room en dille. Die probeerde ik afgelopen maand bij haar thuis uit mijn mouw te schudden, maar dan wel zoals we ‘m altijd aten: met zalm en pasta ipv kip. Deze saus komt het dichtste in de buurt als je er verse dille doorheen doet.”

2. Zelf slavinken maken

“Ik kook sinds het nieuwe jaar twee keer in de week voor een opa in de buurt die – zoals hij zelf zegt – alles lust, maar erg van Hollandse pot houdt. En met de gure winterdagen vond ik het zelf ook wel tijd voor stamppotten en klassiekers waaronder deze slavinken die altijd goed zijn.”

3. Gnocchi met worst, lentegroenten en kaas in één pan

“Januari is altijd zo’n rare maand. Óf de dagen zijn mooi, goed en vrolijk, óf raar, gek en in een dipje door alle feestvreugde die eraan vooraf ging. Ik grijp dan graag naar ultiem comfort food dat ik ook érg goed kon gebruiken afgelopen maand. Deze gnocchi was heel troostrijk, zeker met venkelworst erdoor!”

Gnocchi met worst, lentegroenten en kaas in een pan
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

De 3 favorieten van hoofdredacteur Nancy

“Er brak bijna ruzie uit over wie de laatste happen mocht.” (Nancy)

1. Japanse curry

Nancy: “Of ik ‘m nou met chicken katsu (krokante kipschnitzels – mijn zwakte) of met krokante vega(n) schnitzels van zoete aardappel en aubergine maak: een Japanse curry is als een knuffel in de gedaante van een kom eten. Grappig genoeg blijkt mijn zoontje van anderhalf dit gekruide gerecht ook overheerlijk te vinden. Zijn er meer kinderen die dit lusten, of heb ik een gek kind?”

2. Nachoschotel met een Aziatische twist

“Met de Culy-redactie doken we afgelopen maand de keuken in om kookvideo’s voor TikTok op te nemen (binnenkort online!) en maakten we onder andere deze nachoschotel met een Aziatische twist. Nacho’s zijn nacho’s denk je misschien, maar deze blijken heerlijk fris en verrassend. We aten met z’n allen in no time die hele schaal leeg. Ze vielen zo in de smaak, dat ik ze daarna ook maakte voor Johnny’s Friday op Sublime. Daar brak bijna ruzie uit over wie de laatste happen mocht. Een paar dagen later maakte ik het thuis nog een keertje. Ik krijg er geen genoeg van!”

3. Garnalenlasagne met habanero-olie

“Met een drukke baan en een kind dat aan mijn been hangt zodra ik één stap probeer te zetten, kom ik momenteel tot mijn spijt weinig toe aan uitgebreid recepten uitproberen voor mezelf (koken voor Culy gaat uiteraard altijd door 😃). Onlangs was ik in een energieke bui en kreeg ik toch ineens heel veel zin om de garnalenlasagne met habanero-olie van Ixta Belfrage te maken. Op papier klinkt het gek, lasagne met garnalen, maar ik had Ixta dit in een video zien maken en het blijkt haar favoriete recept uit haar boek te zijn.

Omdat ik lastig aan habanero’s kon komen (tip: je kan ze bestellen bij Westlandpeppers), verving ik ze door wat chipotle. Ontzéttend lekker en flink vurig, waarbij de hitte wordt getemperd door een scheutje room. Dit ga ik nog veel vaker maken.”

Meer populaire recepten van afgelopen maand:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.