De ultieme foodroute voor De Bazaar in Beverwijk (van Afghaans ijs tot mandi)
De Bazaar in Beverwijk is een begrip. Dat is al jaar en dag zo, maar sinds een paar jaar krijgt de trekpleister hernieuwde aandacht dankzij – je raadt het nooit – TikTok. Daar delen foodies met gepaste trots hun haul, of tippen ze dat ene favoriete tentje. En Culy zou Culy niet zijn als wij hierin zouden achterblijven.
We zien Surinaamse telo, we zien kronkelige churros en we zien versgeperst granaatappelsap. Allemaal even verleidelijk, maar wat zijn nou de dingen die je écht wil proeven en meenemen? Van Culy’s Ogechi – queen of hidden food treasures – kregen we een parel van een lijstje voor je volgende bezoek aan De Bazaar in Beverwijk.
Sla dit foodlijstje op voor je uitje naar De Bazaar in Beverwijk
1. Afghaanse maaltijden zoals ashak en mantu (dumplings!)
De Afghaanse eetcultuur is razend interessant en goed nieuws: op de Beverwijkse Bazaar is die behoorlijk goed vertegenwoordigd. Wat je in een Afghaans tentje moet bestellen? Ga bijvoorbeeld voor mantu: gestoomde dumplings met kruidig gehakt, yoghurt- en tomatensaus, chili-olie en munt. Liever vega? Bestel ashak, de variant met een groentevulling (en optioneel ook vleessaus).
2. Specerijen/dadels/olijven
Het is misschien een open deur, maar ook voor specerijen, dadels en olijven ben je in Beverwijk aan het goede adres. Niet alleen is de keuze veel groter dan in supermarkten of kleinere exotische winkeltjes, de kwaliteit is ook gewoon beter. De Bazaar in Beverwijk bevat genoeg winkeltjes met vrolijk uitgestalde schalen. Wijs dus vooral aan waar je blij van wordt en laat een voorraadje bakjes vullen met je favorieten.
3. Sheer yakh (Afghaans ijs)
Beeld je in: van hypervers roomijs wordt een smeuïg torentje gedraaid, afgetopt met een plens verse slagroom en pistache. Beeld je ook nog eens in dat er smaken als rozenwater en kardemom worden gebruikt om het ijs op smaak te brengen en je komt uit bij sheer yakh. Dit ijsje is een must try voor liefhebbers van Midden-Oosterse smaken en – helaas – wij kunnen momenteel aan niks anders meer denken.
4. Al-Kbous thee voor Jemenitische chai
Met een beetje geluk scoor je op de Beverwijkse Bazaar ook een doosje Al-Kbous. Deze Arabische zwarte thee wordt gebruikt voor Jemenitische chai (of Chai Adeni): thee met melk, suiker en specerijen als kardemom, kruidnagel, kaneelstokjes en soms nootmuskaat. Het is een heerlijk zoet drankje, perfect voor de herfst. En dat maak je na je bezoek dus ook gewoon zelf.
5. Jemenitisch eten zoals madfoon en mandi
Ook de Jemenitische keuken krijgt een podium in Beverwijk. Culy’s Ogechi tipt wat de keuken van Jemen betreft twee gerechten. Zo is er madfoon: een langzaam gegaard vleesgerecht met waarbij het vlees in een pot onder de grond (en tussen gloeiend houtskool) wordt gestoomd en geroosterd tot het botermals en rokerig wordt. Met kruidenrijst en chilisaus als side is dit een substantieel gerecht vol warmte en pit.
Daarnaast verdient ook mandi een vermelding. Voor dit vleesgerecht wordt kip of lam boven de rijst gegaard zodat de aroma’s gezellig in elkaar overlopen. Als je weet dat kardemom, zwarte limoen, kaneel en saffraan zichzelf typische mandi-kruiden kunnen noemen, dan weet je dat dit ontzettend lekker is.
6. Schaafijs met gecondenseerde melk of siroop
Als er één toetje populair werd de laatste jaren dan is het misschien wel schaafijs. Of ben je al vergeten hoe foodies een tijd terug massaal bevroren fruit gingen raspen tot vederlichte toetjes? Juist. En goed nieuws voor wie zijn biceps liever wil sparen: schaafijsjes zijn ook gewoon kant-en-klaar te op koop (mét gecondenseerde melk of siroop, heerlijk) op De Bazaar in Beverwijk. Speur in dat geval naar de Surinaamse kraampjes of naar de Afghaanse, waar ook een schaafijsvariant van sheer yakh (zie boven) te vinden is.
7. Tropisch fruit
Tot slot kun je ook je hart op halen bij de afdeling fruit. Altijd al benieuwd geweest hoe cactusfruit smaakt? Of guave? Of pitaya? Je weet waar je heen moet.
Adres en openingstijden De Bazaar in Beverwijk
Montageweg 35, 1948 PH Beverwijk
De Beverwijkse Bazaar is elke zaterdag en zondag geopend van 09:30 tot 19:00.
Onze populairste artikelen van deze week:
- Dit voorraadkastingrediënt helpt je aan het meest fluffy roerei
- Snelle ontbijt tortilla’s met roerei, avocado en limoen
- Weekmenu voor 13 t/m 19 oktober: volop producten uit het seizoen
- Japanse rijstbowl voor het ontbijt met roerei en nori
- 7x recepten voor een relaxed etentje thuis (+ toetjestips!)
- Zo maak je de perfecte shepherd’s pie met die krokante laag aardappelpuree
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F02%2FDSC00802-2-e1612865031556.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F10%2FIMG_3021-1-rotated.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F10%2FIMG_3026-1-rotated.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F10%2FIMG_3035-1-rotated.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F10%2FIMG_5362.jpg)