Redactie
Redactie Inspiratie 10 dec 2014
Leestijd: 2 minuten

Baumkuchen: een laagjescake met een wel heel bijzondere bereiding

Baumkuchen is op bakgebied misschien wel Duitsland’s grootste culinaire trots. De ronde laagjescake lijkt sprekend op een omgezaagde boomstam en wordt niet voor niets the king of cakes genoemd. Hij is herkenbaar door zijn gouden (jaar)ringen, wordt zelfs in Japan gegeten en heeft een wel héél speciale bereiding.

Baumkuchen wordt aan een spit gebakken en laagje voor laagje opgebouwd. Ieder laagje beslag krijgt direct een goudbruine kleur vanwege het spit, dat boven een warmtebron – oorspronkelijk een houtvuur – ronddraait. Daarna wordt meteen de volgende laag beslag aangebracht.

In onderstaande video krijg je een goed beeld van hoe baumkuchen wordt gemaakt. Tip: sla de eerste en laatste minuut over. En zet eventueel het geluid uit…

Een baumkuchen bestaat meestal uit vijftien tot twintig laagjes beslag, maar een heel ervaren bakker kan tot wel vijfentwintig lagen gaan.

De ingrediënten die voor het beslag worden gebruikt zijn: boter, ei, suiker, vanille, zout en bloem. Maar er wordt ook wel marsepein, noten of sterke drank als rum aan het recept toegevoegd. Tot slot wordt de cake ingesmeerd met suiker of een (chocolade) glazuur. Hou je het nog bij?

Geschiedenis
Zoals bij de meeste gerechten is het ontstaan ervan niet eenduidig. Sommige mensen zeggen dat baumkuchen uit het Duitse plaatsje Salzwedel (zo’n 130 kilometer ten oosten van Hannover)  komt en hier sinds de negentiende eeuw gebakken wordt. Anderen zeggen dat de cake al veel eerder in Hongarije werd gemaakt als bruidstaart. En weer anderen zeggen dat baumkuchen zijn oorsprong vindt in het oude Rome…

Tegenwoordig wordt baumkuchen zelfs in Japan gegeten, waar het heel populair is. En door heel Europa worden verschillende variaties gemaakt; bekijk deze hier.

Zelf bakken?
Omdat we niet allemaal een spit in de keuken hebben staan wordt het wel heel lastig om een echte baumkuchen thuis te maken. Wil je iets maken wat erop lijkt? Probeer dan eens schichttorte. Deze taart wordt horizontaal opgebouwd en is dus thuis een stuk makkelijk te maken.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.