Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 25 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Syrische Barazek: je nieuwe favoriete koekje met sesam

Als het aan ons ligt, eten we het dagelijks: koekjes in alle vormen en maten. Als het even kan zit daar ook barazek tussen: een Syrisch koekje met sesam en vaak ook pistache. Het brosse koekje heeft een nootachtige, zoete en boterige smaak.

Het slechte nieuws: je zult niet op kunnen houden met eten. Een erg lekker koekje dus.

Barazek: verslavend lekkere Syrische koekjes met sesam en pistache

Zoals bij veel legendarisch lekkere snacks circuleren er meerdere verhalen rond waar en wanneer het koekje nu exact is ontstaan. De meeste verhalen duiden op Damascus, de hoofdstad van Syrië. Ook al is ‘ie daar ontstaan, inmiddels is het koekje ook in groten getale te verkrijgen in omringende landen als Libanon, Jordanië en Palestina te verkrijgen.

Sesamkoekje

Het koekje wordt niet alleen als snack tussendoor gegeten, maar is een van de bekendste desserts van Syrië. Niet heel verrassend dus dat ‘ie in vele varianten voorbij kan komen. Een ding is zeker: in elke variant komen sowieso bloem, boter, suiker en sesam voor. In sommige barazek wordt de boter overigens door ghee vervangen.

Variaties

Naast die basisingrediënten kan er volop geïmproviseerd worden, wat een hoop invloed kan hebben op zowel de smaak, de structuur als het uiterlijk van het koekje. Ei, gist en melk geven bijvoorbeeld een hele andere structuur, en smaakmakers als honing, pistache en vanille doen een hoop met de smaakpapillen. Veel barazek-fijnproevers geven ook de voorkeur aan het gebruik van mahleb: aan aromatisch kruid gemaakt van kersenpitten.

Recept

Loopt het water je al in de mond? Food52’s editor Tania heeft een recept uitgevogeld om de barazek uit haar jeugdherinneringen na te kunnen maken. Het is een variant met zowel mahleb als pistache. Het recept voor de brosse barazek vind je hier.

Waar kopen

We kwamen barazek ook tegen in een video van Queen of culinary treasures Jonneke de Zeeuw van Mooncake. Ze proefde de verslavend lekkere barazek in de allereerste Syrisch-Libanese patisserie in Amsterdams-Centrum, genaamd Al Nyhaya. Grote kans dus dat je barazek ook tegenkomt in andere Syrische of Libanese patisseries in het land.

Meer over koekjes:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.