Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 16 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Twijfel je of je bakpoeder en baking soda over de datum zijn? Zo check je het

Je begint vol goede moed aan het maken van een cake, taart of koekjes, maar bij het checken van je bakpoeder of baking soda ontstaat er lichte twijfel. De ten minste houdbaar tot-datum spant erom en dat betekent een grote kans op een mislukt eindresultaat. Hoe check je of jouw bakpoeder of baking soda nog een ronde mee kunnen? We leggen het je uit.

Bakpoeder en baking soda over de datum

Zowel bakpoeder als baking soda zijn zo’n half jaar tot een jaar houdbaar. En weggooien, dat doen we niet graag. Ook al zijn we graag inventief met het vinden van oplossingen, er is één ding dat je beter niet kunt doen: de één vervangen door dezelfde hoeveelheid van de ander. Want ook al maken ze beiden vaak een verschil tussen een succesvol of mislukt baksel, het is wel degelijk een ander product.

Pistachecake
Bron: Freya Zuidervaart voor Culy.nl

Bakpoeder vs. baking soda

Doordat het bakpoeder als het ware wordt aangelengd, is dezelfde hoeveelheid baking soda niet even sterk. Ook zul je altijd nog een zuur moeten toevoegen, waardoor het eindresultaat anders gaat smaken. Je zult dus nooit exact hetzelfde resultaat bereiken, maar feitelijk kun je het wel vervangen, mits je de juiste berekening maakt. In dit artikel lees je hoe.

Checken van de houdbaarheid

Ook onze collega’s van Kitchn vroegen zich af hoe je checkt of je bakpoeder en baking soda nog even mee kunnen en gingen op onderzoek uit. Wat blijkt: het kost je slechts een minuutje om zeker te zijn van je zaak. Zowel bakpoeder als baking soda zijn in feite chemische rijsmiddelen die reageren op temperatuur en andere factoren. En het enige wat je moet doen, is testen of deze chemicaliën nog werken.

Bakpoeder
Bron: Unsplash

Wat je nodig hebt

  • Bakpoeder of baking soda
  • Maatbeker
  • Heet water
  • Een theelepel om te meten (je hebt 1/4 theelepel nodig)
  • Witte of appelcider azijn (bij het testen van baking soda)

Zo test je of je bakpoeder of baking soda over de datum zijn

Vul eerst je maatbeker met 120ml heet water. Test je baking soda? Voeg dan nu een kwart theelepel azijn toe. Test je bakpoeder? Dan mag je die stap overslaan. Voeg vervolgens een kwart theelepel baking soda of bakpoeder toe. Ontstaan er direct bubbels? Dan kun je je vrolijk door met bakken. Geen bubbels? Dat betekent helaas toch echt een retourtje richting de supermarkt.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.