Redactie
Redactie Inspiratie 2 okt 2012
Leestijd: 3 minuten

Bakker: “van volkorenbrood worden we alleen maar dikker”. Huh?

Ons hele leven lang wordt ons verteld dat volkoren brood gezond is en voldoende gegeten moet worden, het zit immers vol met vitaminen, mineralen en granen. Niets is echter minder waar, hoewel het Voedingscentrum al 60 jaar vertelt hoe belangrijk het is om volkoren boterhammen te eten, wordt vergeten te melden dat één volkorenboterham meer doet met je bloedsuikerspiegel dan één eetlepel suiker!

Oei, daar schrikken we van! Bakker Menno ‘t Hoen van de zalige bakkerij VanMenno legde ons uit hoe het zit.

Helaas, het schijnt echt waar te zijn: doordat koolhydraten uit de tarwe vrijwel meteen worden afgebroken tot glucose stijgt de bloedsuikerspiegel enorm. Het lichaam geeft meer insuline af waardoor de suikers in het bloed makkelijker worden opgenomen door spieren en organen. Tenzij je veel sport worden bijna alle suikers in plaats van verbrand opgenomen door je lichaam en omgezet tot vet.

Ja, het is goed om een noodreserve te hebben, maar als je dagelijks koolhydraten eet blijft het onmogelijk voor het lichaam om deze te gebruiken en kom je automatisch aan.

brood3

Al langere tijd worden koolhydraat-arme diëten gepropageerd, maar altijd met de gedachte dat een bruine boterham een gezonde “treat” is. Een bruine boterham zit vol met vezels, vitaminen, mineralen en zorgen voor een langere verzadiging, toch? Dat er vezels in volkoren brood zitten kunnen we niet om heen, maar doordat het lichaam de bloedsuikerspiegel weer op het normale peil probeert terug te brengen, wordt meer insuline dan nodig aangemaakt en krijgen we na 2 uur weer trek in iets lekkers. Weg langere verzadiging, hallo koekjes!

Om de vitaminen en mineralen hoeven we volgens Menno ook geen brood te eten, doordat in Nederland het brood te snel gemaakt wordt, wordt het van nature aanwezige fytinezuur niet afgebroken, deze belemmert de opname van mineralen als ijzer, zink en calcium door ons lichaam. Daarnaast zitten er amper vitaminen in een boterham, alleen een paar vitaminen B wat zo weinig is dat je 50 boterhammen moet eten wil je voldoen aan je dagelijks aanbevolen hoeveelheid.

Echter, niet iedereen is het eens met Menno. Hoogleraar voeding en gezondheid aan de universiteit in Wageningen, Frans Kok, vindt het klinkklare onzin.

“Voedingsmiddelen kan je inderdaad indelen in ‘snelle’ en ‘langzame’ koolhydraten, afhankelijk van hoe snel ze het bloedsuikergehalte in het bloed verhogen. Sterk bewerkte producten met simpele koolhydraten worden snel afgebroken en dus ook snel in de bloedbaan opgenomen. Producten als groenten, fruit en bruin brood hebben complexe koolhydraten. Die worden dus langzamer afgebroken en de glucose komt geleidelijk, zonder al te veel pieken in het bloed. Het zit dus precies andersom dan die bakker beweert.”

Wat denken wij?

Hoewel sommigen menen dat het echt niet zo gezond is als we dachten zijn er ook zeker tegenstrijders van deze gedachte, we willen je dan ook zeker niet afraden geen brood meer te eten. Het blijft namelijk de ideale begeleider van een maaltijd en is verrukkelijk, mits goed gebakken. Haal je brood bij een goede bakker, waar je weet wat er in het brood zit en dat het goed gemaakt is. Brood is goed, brood is lekker, maar wel met mate.

brood2

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.