Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 10 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Fan van fermenteren? Dompel je onder in de wereld van waterkefir

Waterkefir heeft misschien niet de meest sexy naam, in wezen is het net zo’n spannende gefermenteerde frisdrank als kombucha, zelfgemaakt gemberbier of kvass. Je maakt het bovendien makkelijk (en relatief snel) zelf én je kunt je experimenteerlust al helemaal stillen met je eigen smaken en variaties.

Omdat waterkefir maken zo’n laagdrempelige activiteit is, is het bovendien een goed opstapje naar fermenteren in eigen keuken. Want dat zelf fermenteren niet alleen hip (hallo zuurdesembakkerijtjes) maar ook leuk en gezond is, hoeven we je vast niet meer te vertellen.

Van kimchi tot kombucha: alles wat je moet weten over fermenteren

Kefir en waterkefir

Kefir (spreek uit: kee-fier) ken je als dat licht-alcoholische, gefermenteerde drankje (tot 2 procent alcohol), vergelijkbaar met yoghurt en karnemelk. Dat noemen we ook wel melkkefir.

Maar er bestaat ook waterkefir, die je maakt van waterkefirkorrels (in plaats van melkkefirkorrels) en suikerwater. Daarmee maak je een gezonde frisdrank met smaakmakers die je zelf toevoegt.

Waterkefir: zo werkt het

Waterkefirkorrels zijn de gistcultuur (net zoals de ‘scoby’ bij kombucha) die noodzakelijk is voor de fermentatie. Je koopt ze in natuurvoedingswinkels of gewoon online. Die zijn meestal gedroogd en dien je zelf nog te activeren (de handleiding daarvoor krijg je bij je bestelling).

Samen met water en suiker vormen deze korrels de de basis van je waterkefir. Om waterkefir te maken zijn er twee fermentatieprocessen die je moet doorlopen, beide van 1 à 2 dagen. Bij het eerste fermentatieproces worden naast de kefirkorrels, water en suiker ook altijd vruchten zoals citroen en/of vijg toegevoegd. Die laatste twee zijn de meest gebruikelijke, maar je zou ook al tijdens de eerste fermentatie kunnen experimenteren met andere vruchten.

Zelf kefir maken: zó doe je dat!

Smaken maken

In het tweede fermentatieproces kun je volop je creativiteit kwijt qua smaakmakers: vlierbloesem, frambozensiroop, bosbessen, munt, lavendel, rozenblaadjes,… Denk aan alle soorten fruit, kruiden en anderen dingen die lekker vindt.

Het resultaat is een friszurige frisdrank die niet zo mierzoet (en dus wat volwassener) smaakt dan gewone frisdrank. Ook kenmerkt waterkefir zich door een uitgesproken bruis (die vaak sterker is dan bij gewone frisdrank), net als bij kombucha.

De snelste in het rijtje

Een handig voordeel van kefirwater is bovendien dat het de snelste gefermenteerde homemade producten is in zijn soort. Bij kombucha moet je toch al gauw een paar weken rekenen en ook bijvoorbeeld kimchi (geen frisdrank, wél gefermenteerd) is op z’n lekkerst na 2 à 3 weken.

Waterkefir kun je al na 2 (maximaal 4) dagen serveren, dat valt dus erg mee. Zelf aan de slag? Hier alvast een goed recept voor huisgemaakt kefirwater. Ben je sowieso geïnteresseerd in het maken van gefermenteerde drankjes? Het boek ‘Bruis‘ van foodschrijver Barbara Serulus is dan een aanrader. Cheers!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.