Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 21 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Alles over sal viva, oftewel levend (!) zout

We zijn gezond kritisch op de Culy redactie, maar soms komen we van die dingen tegen waar we na ‘t zien van één video al door geïntrigeerd zijn. Zo ook met sal viva, oftewel levend (!) zout. Dit zout brengt rauwe ingrediënten op je bord tot leven door ze te garen. Culy dook de diepte in en zocht dit levende zout spektakel tot op de bodem uit.

Wat is levend zout?

De naam klinkt ietwat creepy, want levend zout zou zo een goed decor kunnen zijn voor een nieuwe horrorfilm die zich afspeelt op het strand. Gelukkig is dat niet zo! Levend zout komt gewoon uit een potje en kan zijn ding doen door allemaal chemische reacties.

Niet iets wat je zomaar op straat vindt dus. Sal viva is ook geen zeezout dat je over je gekookte eitje strooit, maar ‘t is natriumzout op basis van wijnsteen. Klinkt technisch, maar het wordt nóg technischer als je hoort wat levend zout voor je eten doet.

Hoe werkt levend zout?

Klaar voor de technische stof? Levend zout zorgt voor een kristallisatie op je eten. Niet zoiets als een suikerrandje om je cocktailglas, maar intenser. Het zout is namelijk een thermisch zout dat – als het wordt opgelost in water – zorgt voor een reactie als je ‘m uit een karaf of iets anders giet.

Wat zeggen we: zelfs al als je de substantie in een glas doet en dat aantikt (of er iets in laat vallen) treedt de reactie in werking. Pittig spulletje dus!

Wat doet sal viva voor je eten?

Na al die spannende verhalen met reacties en technische stofjes ben je natuurlijk benieuwd wat sal viva doet voor je eten. Kort gezegd vormt het een steeds heter wordende zoutkorst rondom je eten. Je kunt het daarom uitstekend gebruiken voor garnalen, gamba’s, langoustines of fancy groente bereidingen.

Het zout verwarmt zichzelf tot zo’n 60 graden en zorgt er daardoor voor dat zeker schaaldieren perfect bereid worden. De zoutkorst zelf kun je niet eten, maar ziet er wel zeer indrukwekkend uit én zorgt voor leuke tafelbereidingen in restaurants of tijdens chique diners thuis.

snelle vis in zoutkorst
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Culy Homemade: snelle vis in zoutkorst met een kleurrijke salade

Waar kun je levend zout kopen?

Tot op de dag van vandaag is sal viva enkel te vinden in de betere horecagroothandels én in sommige Spaanse supermarkten. Niet gek: werken met het zout vergt de nodige precisie en expertise in de keuken.

Ben je er benieuwd naar geworden, verdiep je dan eens in het Spaanse merk SOSA, die overigens nog veel meer experimentele goedjes te koop hebben waar je kokshart sneller van gaat kloppen.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.