Redactie
Redactie Inspiratie 19 feb 2015
Leestijd: 3 minuten

9 x dingen die je nog niet wist over sushi

Ben jij ook zo gek op sushi? Wij kunnen vaker dan onze portemonnee lief is de verleiding niet weerstaan en bestellen dan bij ons favoriete adresje in Amsterdam. Maar wist jij dat de kans groot is dat wat ons wordt voorgeschoteld als wasabi, dat vaak helemaal niet is? 9 feitjes over sushi die je nog niet wist:

1. Sushi is van origine een manier om te conserveren

Waar we tegenwoordig sushi associëren met luxe, ging het er vroeger in Japan heel anders aan toe. Van oorsprong was het namelijk een manier om te conserveren en werd de de rauwe vis verpakt in gefermenteerde rijst. Wanneer de tijd rijp was, werd de rijstlaag verwijderd en at men slechts de vis.

2. Ook sojasaus kent etiquette

Het overlaten van een restje sojasaus wordt in Japan gezien als een belediging. Schenk dus slechts een beetje in en vul bij als je meer nodig hebt.

3. Wasabi

De kans is groot dat je nog nooit échte wasabi hebt gegeten. De groene pasta die we in Nederland geserveerd krijgen bestaat namelijk bijna altijd uit een mengsel van mosterd, radijs, mierikswortel en bladgroen. Waarom? Dat lees je hier.

4. De introductie van zalm

Het was pas in de jaren ’80 dat de tot dan toe zelfvoorzienende Japanners kennismaakten met (Noorse) zalm. Ervoor werd sushi dan ook nooit gemaakt met deze vissoort, en dat terwijl het nu één van de meest gegeten soorten is.

5. Jarenlange training

Hoe makkelijk het soms lijkt, het maken van échte sushi vergt jarenlange training. In Japan duurt het jaren voordat koks überhaupt het koken van de rijst onder de knie hebben, laat staan het maken van de sushi. Een prachtige documentaire waarin dit duidelijk naar voren komt is Jiro Dreams of Sushi. Een must om te zien!

6. Niet alle sushi is even gezond

Er wordt veel gediscussieerd over of sushi daadwerkelijk gezond is. Hoewel het witte rijst bevat, zien wij de pure vorm – zoals sushi bedoeld is – niet als ongezond. Voeg je er bijvoorbeeld mayonaise, roomkaas of gefrituurde vis aan toe, dan wordt het anders.

7. Gember – you’re doing it wrong

We geven toe: op de Culy redactie leggen we keurig op elk stukje sushi dat we eten een plakje ingelegde gember. Maar, wist je dat dit eigenlijk niet zo hoort? Het is namelijk bedoeld om je smaak te neutraliseren voordat je een volgende soort eet.

8. Sojasaus dippen

Een weetje dat geldt voor nigiri (een blokje rijst met vis er bovenop): als je de sushi in de sojasaus dipt, draai dan eerst het stukje zodat zo min mogelijk rijst de saus raakt. Hierdoor krijg je én een betere verhouding sushi-sojasaus, én vallen er geen rijstkorrels in je sausbakje.

9. Held met stokjes

Ben je geen held in het eten met stokjes? Wees gerust: het is geen must om ze te gebruiken. Sterker nog, sommigen zeggen dat je ze bij het eten van nigiri’s niet eens nodig hebt en gewoon je handen moet gebruiken. Daarbij geven veel traditionele chefs hier zelfs de voorkeur aan.

 

Trek gekregen? Dat kunnen we ons héél goed voorstellen. Kijk daarom hier voor ons recept om sushi zelf te maken. En ja, dat is een stuk makkelijker dan je misschien denkt! 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.