Redactie
Redactie Inspiratie 18 feb 2015
Leestijd: 3 minuten

Culy ontdekt… detox sappen van Sapje

Juicen is hot, en als je thuis niet met een slowjuicer aan de slag wil gaan, zijn er talloze bedrijven die sappen verkopen of aan huis leveren. Er zijn zelfs zoveel bedrijven, dat je echt iets vernieuwends moet aanbieden, wil je je kop boven het sapveld uit kunnen steken. Onlangs proefden we de detox sappen van Sapje en bekeken we hoe vernieuwend dit concept eigenlijk is.

Het concept is simpel: je begint een bedrijf, perst sapjes, bottelt deze en verkoopt deze ofwel in een winkel, ofwel online. Dan is er nog de vraag: verkoop je losse sapjes en/of bied je een kuur aan? Dan is het concept wel zo’n beetje rond.

Zo begint ook het verhaal van Sap.je. Het Amsterdamse stel Joël en Rosalynn perst dagelijks verse biologische sappen, vol groenten, fruit, superfoods en specerijen, afkomstig van lokale leveranciers. Je kunt losse sappen bestellen, maar ook een detox-kuur van 3 dagen, waarin je compleet op sap (en een beetje soep) leeft.

Wat is er anders, dan?

Tot zover niets nieuws onder de zon, toch? Wel, dit bedrijf gaat een stapje verder. Allereerst bestaan hun sappen uit 80 procent groente en 20 procent fruit; bij veel andere leveranciers is dit 50/50, waardoor je uiteindelijk vooral veel zoet fruit binnenkrijgt.

Daarnaast gebruiken ze geen plastic flessen, zoals vrijwel elke andere sap-producent, maar glazen flesjes (die later weer bij je thuis worden opgehaald en gerecycled). Joël en Rosalynn geloven dat als je zoveel goeds in een sapje stopt, je dat niet met plastic moet omhullen.

Ze noemen zichzelf ook wel de moderne melkboer: het kratje met glazen flesjes doet ons inderdaad aan vroegere tijden denken. Maar dan met een wortel, appel, citroen, venkel, bataat, munt, salie, gember, kaneel-sapje in plaats van een flesje karnemelk.

Extra tof

Nog een mooi detail: bij de detox-kuur zitten niet alleen sappen, maar ook gember-citroenwater om de dag mee te beginne, soep voor ‘s avonds, een potje kamillethee, voor elke dag een zeoliet-shotje (om gifstoffen in het lichaam te neutraliseren), drie flessen gezuiverd water met gember én een homemade natuurlijke deodorant. Da’s nog eens compleet.

Waar te bestellen?

Losse sapjes of een complete detox-kuur zijn te bestellen vanuit Amsterdam en Amstelveen via Sap.je. Je geeft aan wanneer je ze geleverd wil hebben, en Joël of Rosalynn komt voorgereden met de elektrische bakfiets vol klingelende glazen flessen.

Ehm, waarom zou je ook alweer detoxen?

Of detoxen goed voor je is en of en waarom je het zou moeten doen, laten we helemaal aan jou over. De één zweert erbij en vindt het een boost voor het lichaam, de ander vindt al die ‘reinigende’ verhalen maar onzin. Sapje zegt hiet zelf over:

“Het lichaam is een zelfreinigend systeem en voert gifstoffen en andere schadelijke stoffen ook zelf weer af. Maar om de zelfreinigende functie van je lichaam zo effectief mogelijk te houden is het belangrijk om vertragende factoren te verwijderen. Het hoofddoel van een detox-kuur is ervoor te zorgen dat je lichaam haar natuurlijke functies zo goed mogelijk kan blijven uitvoeren.

De sappen zijn geen wondermiddelen. Ze kunnen nooit de immens gecompliceerde functies van een lichaam overnemen. Wel helpen ze je lichaam bij het resetten en schoonmaken van de ‘filters’ oftewel het stofwisselings- en afweersysteem.”

Net zoals je de filters van je auto regelmatig moet reinigen om de prestaties zo goed mogelijk te houden, zo kun je ook de ‘filters’ van je lichaam een schoonmaakbeurt geven.

Wat wij van Culy sowieso zeker weten, is dat een kuurtje je absoluut aan het denken zet over wat je normaliter allemaal eet en drinkt. Het is een letterlijke ‘reset’ van je dagelijkse gewoontes. En dat is al een fijne kickstart op zich!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.