9 goddelijke manieren om vijgen te eten

Culy 5 jan 2013 Inspiratie

De vijg is misschien wel één van de lekkerste en meest veelzijdige vruchten en kan zowel vers als droog worden gebruikt. Op de heerlijke website TheKitchn vonden we een aantal heerlijke manieren om verse te verwerken, en voegden er zelf nog een aantal aan toe maar dan met de gedroogde (en dus niet verse) variant.

Vijgen hebben veel zon en warmte nodig en groeien dan ook in veel Mediterrane en Oosterse landen als Griekenland, Turkije en Jordanië, maar ook in Amerika in Californië. Hoewel we ze tegenwoordig het hele jaar door kunnen krijgen, is het echte seizoen van juni/juli tot en met oktober en is de smaak dan toch echt op z’n best.

Rooster ze met honing
Door de suiker in de vijgen krijgen ze een nog intensere en zoetere smaken wanneer ze worden geroosterd. Serveer als een borrelhapje met noten en kaas, of als dessert over ijs.

Stock vijgen kaas

Maak een vijgentaart
Een vijgentaart of tarte tatin met vijgen (appels uit het basisrecept vervangen door halve vijgen) is simpelweg goddelijk. Serveer de tarte tatin met een klodder creme fraiche en de hemel bevindt zich in je mond.

Vijgen3

Gebakken vijgen met kaas
Vul verse of gedroogde vijgen met een zachte kaas als mascarpone of geitenkaas, wikkel ze in gedroogde ham of bacon en bak ze.

Maak vijgenjam
Vijgenjam en kaas zijn als baslicium en tomaat: een gouden huwelijk. Maak bijvoorbeeld jam volgens dit recept en combineer het met kaas, ham of in een bakje yoghurt, yum!

Rooster vijgen met vlees
Net als gedroogde abrikozen, zijn verse en gedroogde vijgen heerlijk bij een geroosterde kip, gebraad of rollade. Leg ze in de schaal bij het vlees of gevogelte en zorg dat ze onder een beetje vocht staan.

Vijgen en salade
Hele verse vijgen door een saladewe love it! Combineer ze met vers gesneden Parmaham, mozzarella en balsamico-azijn en je hebt een killer salade.

Schermafbeelding 2012-11-27 om 13.27.57

Doe ze door muffins, scones en koekjes
Gedroogde vijgen door zoete dingen zijn té lekker en geven hetzelfde effect als cranberries en rozijntjes, maar dan nóg lekkerder. Maak bijvoorbeeld heerlijke muffins met stukjes gedroogde vijg.

Maak een vijgencocktail
Vijgen smaken perfect in combinatie met bourbon, rum, port en andere donkere dranken. Laat droge vijgen weken in je favoriete drank en het krijgt een zoetere en intensere smaak.

Gebruik ze door een dessert
Vijgen en desserts gaan hand in hand, denk bijvoorbeeld aan een romige pannacotta met kokos en vijgen of klassiek met Gorgonzola kaas en honing.

Reageer op artikel:
9 goddelijke manieren om vijgen te eten
Sluiten