Redactie
Redactie Inspiratie 18 okt 2014
Leestijd: 2 minuten

5 tips: zo kun je praktisch & lekker voor jezelf koken

Opeens alleen thuis en niemand om voor te kokkerellen? Of ben je gewoonweg in je eentje, maar wil je wel lekker voor jezelf koken? 

Dan wil het nog wel eens lastig zijn om niet met een tafel vol eten te blijven zitten en ben je vaak relatief een stuk meer kwijt. Maar wat kunnen we daar nu aan doen? Culy weet raad en geeft je vijf simpele tips.

5 tips: zo kun je praktisch & lekker voor jezelf koken

1. Weet de hoeveelheden

Ook wij zijn regelmatig geneigd om ‘een handje van dit’ en ‘een beetje pasta’ in de pan te doen, zonder na te denken over hoeveel je nu echt nodig hebt. Hoewel het natuurlijk per persoon verschilt hoeveel je eet, zijn er wel een aantal basisregels als het neerkomt op de hoeveelheid die je nodig hebt.

Zo kun je bijvoorbeeld als vuistregel aanhouden dat één portie pasta gelijk staat aan 80-100 gram, een portie groenten 200 gram en vlees of vis 100-150 gram. Daarbij houden veel horecazaken de simpele regel aan dat één avondmaaltijd ongeveer 450 gram weegt. Maar, nogmaals: dit kan per persoon verschillen.

Tip: schrijf op hoeveel je overal van hebt gemaakt, en houd bij welke hoeveelheden voldoende voor jou zijn. Zo weet je precies wat voor jou goed is en voorkom je verspilling.

2. Leftovers to the rescue! 

Het klinkt zó logisch en eigenlijk is dat het ook, maar waarom vergeten we nog zo vaak te kijken wat we nog hebben liggen, voordat we de supermarkt in duiken?

Bedenk daarom wat je gaat op eten op basis van wat je nog over hebt. Scheelt een hoop werk én kosten!

3. Homemade in plaats van zakjes en pakjes

Pakjes en zakjes lijken vaak makkelijk en goedkoop, maar als je zelf groenten koopt en kruidenmixen samenstelt, maak je het voor jezelf een stuk makkelijker.

Een grotere portie (gedroogde) kruiden kost misschien in eerste instantie iets meer, maar die kun je een volgende keer weer gebruiken. Daarbij zijn de kant-en-klare mixen meestal gebaseerd op twee tot vier personen, waardoor je eigenlijk altijd overhoudt.

4. Invriezen in muffinvormpjes

Naast dat invriezen sowieso erg handig is wanneer je voor slechts één persoon kookt, kun je het jezelf nóg makkelijker maken door de porties in muffinvormpjes in te vriezen. Als de inhoud is vastgevroren bewaar je ze in een druk-en-sluit zakje en wanneer je een portie nodig hebt, kun je het zo uit de vriezer pakken.

Deze tip is vooral handig voor het bewaren van soepen, sauzen en porties groenten.

5. Survivaltips

Tot slot vind je hier een aantal handige survivaltips voor als je alleen bent in de keuken.

Bron: Flickr

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.