Redactie
Redactie Inspiratie 31 mei 2014
Leestijd: 2 minuten

4 x handige tips voor als je gaat frituren

Of je nu zin hebt in de perfecte steak tartare met een portie dikke frieten, of toch maar gaat voor de lekkerste (homemade) bitterballen tijdens de vrimibo, frituren is en blijft heerlijk op z’n tijd. Bang dat het gaat stinken of je kroketjes niet knapperig worden? Onthoud dan deze vier simpele tips. 

1. Het juiste vet

De meeste mensen zweren bij Ossewit, en hoewel dit een heerlijke smaak aan je frietjes geeft, bevat het veel verzadigde vetten. Daarbij gaat het enorm stinken, wat ook geldt voor het gebruik van gewoon frituurvet of bijvoorbeeld zonnebloemolie.

Ons advies? Gebruik rijstolie. Deze neutrale, plantaardige olie geeft amper geur af tijdens het bakken en is niet al te duur. Zet er een kom natuurazijn naast (dit absorbeert eventuele geurtjes) en je hebt écht nergens last van.

Bron: Flickr

2. De juiste temperatuur

Zorg er voor dat het vet of de olie de juiste temperatuur heeft als je gaat bakken. De beste temperatuur is 175 graden en dit test je door een stukje brood in het vet te leggen (pas op met spetters!). Als het begint te borrelen of gaat ‘zingen’, heeft het de ideale temperatuur.

Is het vet niet warm genoeg? Dan nemen de producten te veel vet op. Bij een te hoge temperatuur kunnen het vet en de inhoud makkelijk verbranden.

Bron: Flickr

3. Gebruik verse producten

Ook voor diepvriesproducten geldt dat het belangrijk is om verse producten te gebruiken. Nu is het zo dat ze in de vriezer een stuk langer goed blijven, maar ook daar geldt een houdbaarheidsdatum voor. Houd je hier dus aan en verpak geopende zakjes en doosjes goed voordat je ze terug legt.

Twijfel je of je het nog kunt eten? Doe het dan niet. De kans is groot dat het al niet meer goed is of sterk in smaak is achteruitgegaan. Ontdooi daarbij nooit van tevoren je te frituren producten, tenzij het expliciet staat aangegeven op de verpakking.

Bron: Flickr

4. Schoon frituurvet is de sleutel tot succes

In principe kun je 3-5 keer met een portie doen, daarna zul je het toch echt weg moeten gooien. Zeef het daarbij altijd voordat je het terug in de fles giet en breng oud frituurvet in de originele verpakking naar een speciaal inleverpunt.

Bron: Flickr

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.