Redactie
Redactie Inspiratie 7 mrt 2013
Leestijd: 4 minuten

12 trucs: je keuken in één dag praktisch & stijlvol

De keuken is niet alleen hét domein van elke chef, ook dat van elke foodie. Je bed maak je mooi op, je bureau houd je netjes bij en je bank maak je gezellig – waarom je keuken dan niet ook op & top verzorgd laten zijn?

Ben jij zo’n foodie die elke keer in de keuken denkt: goh, het is praktisch, het is fijn…. maar echt adembenemend mooi is het niet. Lees dan gauw verder. Hier zijn onze tips om je keuken in 1 dag fenomenaal te maken.

Tip: doe van tevoren alle inkopen bij de bouwmarkt, IKEA, interieurzaak en kookwinkel. Dan kun je er een zaterdag voor uit trekken om alles in één keer te fixen. Met als beloning: ‘s avonds lekker koken in je opgefleurde keuken.

8a7ac63b24d91266386c92c364524348

1. Check de belichting. Slecht licht, te donker of juist te fel, zijn funest. Heb je ook een keukentafel waar je graag aan eet? Investeer in een dimmer: fel licht bij het koken, zacht licht bij het eten. En: maak gebruik van daglicht! Niets zo gezellig als dat. Handige Harry (in huis)? Ga voor spotjes boven je aanrechtblad voor extra licht.

2. Ruim je lades op. Hop, aan de slag! Ben je echt een rommelkont, schaf dan slimme spulletjes aan die je lades opgeruimder houden. Zoals bakjes, dividers en anti-slip matjes. Goedkoop & leuk: plak mooi behang op de bodem van de lade voor een nettere look. Een schone la is een fris nieuw begin, dus pak een sopje en ga aan de slag.

3. Mest je bestekla uit. Een goede bestekbak is het halve werk. Gooi weg wat stuk of onhandig is, en maak een selectie van kookgadgets die je amper gebruikt, maar die je toch niet weg wil doen. Deze kun je in een andere la (onderop/achterin) stoppen.

4. Kijk kritisch naar je servies. Welke borden en schaaltjes gebruik je veel? Zet die vooraan en in een prominent kastje. Dat gekke pastaservies of die Kerstmokken kunnen achterin de kastjes, of nog beter: in een doos naar zolder. Kijk kritisch, wellicht kun je de helft wel weggeven of doneren aan een goed doel.

5. Saaie keuken? Schaf een kleed aan. Maakt de ruimte in een oogwenk gezelliger. Kies er wel eentje die fijn schoon te maken is; hoogpolig is geen slim plan in de keuken.

6. Meer budget (en tijd)? Vervang je kraan. Ga voor een strak modern exemplaar of juist voor een klassiek brocante Franse. Deze scoor je op internet, antiekwinkels en op vlooienmarkten.

7. Creëer meer ruimte met hangende draadmandjes. Ideaal voor vaatdoekjes en pannenlappen, losse keukengadgets of borden.

8. Koop mooi keukentextiel. Tegenwoordig vind je in elke woonwinkel en zelfs bij modeketens (zoals H&M Home en Zara Home) prachtige vaatdoeken, handddoeken, theedoeken, pannenlappen en ovenwanten. Zorg dat ze bij elkaar matchen en bij je keuken passen. Kost niet veel, maar geeft wel een prettig aangezicht in de ruimte. Leuke tip: is je keuken steriel wit, ga dan voor fuchsia-roze of mintgroen. Knal!

9. Bewaar je everyday tools op één plek. Niet meer zoeken in lades naar je favoriete vleestang of garde: breng ze bij elkaar op een duidelijke plek. Dat kan een hangend rekje zijn (moet je wel even boren), maar je kunt ze ook rechtop zetten in een mooie pot of vaas.

10. Geen afwasmachine? Dan ben je helaas veroordeeld tot een afwasrekje op je aanrecht. Zorg dan dat je een extreem mooi exemplaar hebt; je kijkt er immers altijd tegenaan. Koop ook een mooie hervulbare fles voor je afwasmiddel (leuker dan zo’n groen Dreft-geval), sponsjes in een bijpassende kleur en een gezellige afwasborstel. In gadgetwinkels en online vind je prachtige versies, of ga naar Dille & Kamille voor een ouderwetse set.

11. Koop andere greepjes voor je keuken. Veel goedkoper dan de hele keuken verbouwen of voor andere keukenkastjes gaan, maar het geeft wel een instant ander gevoel. Kijk bij IKEA (basic), Bouwmarkt (goedkoop), Zara Home (prachtig) of rommelmartjes en Marktplaats (classic vintage).

12. Doe eens gek en verf je kastjes. Check uiteraard goed de basis en laat je informeren bij de bouwmarkt. Maar geloof ons: een likje verf, al is het een basic kleur, geef je keuken direct een oppepper. Een beetje durf, oude kleren en het beste gerei, en you’re good to go!

Zie ook:

De mooiste georganiseerde keukens
6 manieren om binnen 10 minuten je voorraadkast te ordenen
16 x Slimme tips om je keuken super opgeruimd te houden
Slimme opbergtip voor je pannen & keukentools
Opbergbakjes in de keuken
Opbergsystemen voor je keukengerei

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.