Redactie
Redactie Drinken 19 dec 2015
Leestijd: 3 minuten

5 tips van Mr. Vino: wijn bij het kerstdiner, zo houd je het relaxed!

Kerst is vooral de tijd van samen genieten. Genieten van elkaars gezelschap, genieten van lekker eten én genieten van lekkere wijn. En dat zonder te stressen.

Het uitzoeken van een mooi Kerstdiner moet ontspanning zijn. Weet: een goede voorbereiding geeft rust. Op tijd boodschappen doen, gerechtjes voorbereiden die al voorbereid kunnen worden. Niet urenlang in de keuken staan, als dat je hobby niet is. En zeker geen stress krijgen over de wijnkeuze. Vandaar mijn tips voor relaxte wijnen bij het kerstdiner.

Zie ook deze Mr. Vino tips voor kerst:
Mr. Vino vertelt: het schenken van de wijn aan tafel
Mr. Vino geeft kerst cadeautips: welke wijn voor welk type persoon?

Tip 1: houd het simpel

Het combineren van wijn en eten is geen harde wetenschap. Het uiteindelijke resultaat moet zijn, dat het lekker is. Combineer daarom gerechten en wijnen die vergelijkbaar zijn qua smaak en textuur. Gerechten met een zachte smaak vragen om wijnen met een zachte smaak. Volle, rijke gerechten combineren mooi met wijnen die vol van smaak zijn. Een mooi gegaarde eendenborst voelt zich daarom absoluut niet prettig als ie in de mond gezelschap krijgt van een zware tanninerijke rode wijn. Maar ook een fruitige lichte wijn, durft het gevecht niet aan met een gerecht dat vol van smaak is. Ze kunnen pas samen genieten als ze elkaar aanvullen en versterken.

Tip 2: typeer je gerecht

Geef één naam aan de belangrijkste smaak van je gerecht. Overheerst het zoute of juist het zoete. Is het gerecht pittig, kruidig of juist smeuïg en zacht. Combineer gerecht en wijn dan op die ene naam. Een pittig gerecht vraagt om een wijn met een zoetje (tempert ietwat de pittigheid). Zit er meer vet in een gerecht, dan brengt een wijn met een zuurtje (zoals Sauvignon Blanc) het geheel weer in balans. Geldt overigens ook voor een rode wijn met meer dan gemiddelde tannines. Een zoet gerecht (en wie sluit het Kerstdiner niet af met een Mousse au Chocolat?) smaakt nog lekkerder met een wijn met ook de nodige zoetheid.

Tip 3: too much is too much

Kies niet te zware wijnen. Een 4- of 5-gangen Kerstmenu is al een hele zit. Schenk je bij elke gang een forse wijn, dan wordt het al snel too much. Wellicht goed voor de gesprekken aan tafel, maar ben matig met of vermijd wijnen met veel alcohol (tussen de 13 en 15%) en wijnen met veel tannine (zoals van de druiven Cabernet Sauvignon en Tempranillo).

Tip 4: het oog wil ook wat!

Een mooi gedekte tafel met de juiste wijnglazen, is absoluut sfeer verhogend. Kerst is sfeer, dus vandaar mijn tips die ik vorig jaar hierover schreef in de herhaling: Mr. Vino vertelt: wijnglazen bij het Kerstdiner.

Tip 5: 4 relaxte wijnen

Geen zin in ingewikkelde wijn-spijs keuzes? Graag geef ik 4 suggesties voor slimpies die niet als dummies te boek willen staan.

Voorgerecht (indien licht en strak van smaak): een vrij droge witte wijn. Bijvoorbeeld een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland of Zuid-Afrika.

Tussengerecht (als dit gerecht ten opzichte van het voorgerecht iets romiger van smaak is): een wijn op basis van de druif Chardonnay (kies hierbij geen wijn die houtgelagerd is) of een combinatie van meerdere druiven. De wijn bij het tussengerecht mag dus iets voller zijn dan de wijn bij het voorgerecht. Zorgt voor een mooie opbouw.

Hoofdgerecht (bijvoorbeeld mooi zacht vlees): geen zware tanninerijke wijnen met veel alcohol. Houd het lichter en zachter. Wijnen op basis van de druif Merlot of Malbec (uit Argentinië zijn meestal ook zacht van smaak).

Zoet nagerecht: kies een wijn die net zo zoet is. Als het toetje zoeter is, smaakt zelfs een zoete wijn wat zurig en andersom. Betaalbare zoete wijnen: Monbazillac, Muscat de Beaumes-de-Venise, Beerenauslese.

Fijne, relaxte dagen. Santé.

Met Mr. Vino heeft Culy een eigen wijnkenner in huis. Regelmatig zal hij jullie verblijden met de laatste trends op wijngebied, geeft hij tips & trucs hoe wijn te drinken én te combineren met gerechten. 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.