Redactie
Redactie Drinken 18 dec 2015
Leestijd: 1 minuut

Mr. Vino’s tips voor alternatieve wijnen voor kerst

Een kerstdiner mag best traditioneel zijn. En of je nu je kookkunsten laat zien in je gourmetpannetje, met een kalkoen, of een Geheid Geslaagde Garnalencocktail (GGG)… voor de wijnkeuze wil ik graag een lans breken voor het ontkurken van niét alledaagse wijnen. Niet standaard én niet te zwaar. We willen immers kerst overleven.

Ben je in voor niet-traditioneel? En in voor lekker tafelen maar met lichtere wijnen voor kerst? Doorlezen dan. Graag geef ik mijn top-3, zonder dat ik de families van klassieke Bordeauxwijnen, Barolo’s en Rioja’s daarmee te kort doe.

1. De Pinot Noir druif, afkomstig uit Nieuw-Zeeland. Ooit begon deze druif in Frankrijk (Bourgogne), maar heeft daarna de wereld veroverd. Zo ook Nieuw-Zeeland. Is geen gemakkelijke druif om te verbouwen en kent meerdere gezichten. Maar een goede Pinot Noir is met Kerst een mooie tafelgenoot.

Past bij vele lichtere gerechten (die niet te vol, rond en romig zijn) én zorgt voor voldoende gesprekstof. Concrete tip? De Staete Landt Paladin Pinot Noir 2010 (Vinexus.nl) en de Wither Hills Pinot Noir 2011 (Horizon Wines).

2. De Cabernet Franc druif. Ook op vele plaatsen aangeplant, maar ik vind dat deze druif het beste tot haar recht komt in de Loirestreek (Frankrijk). Is lichter dan menig rode wijn. Daarom een mooie tafelgenoot voor vis en vegetarische gerechten.

En heb je vrienden/familie uitgenodigd met enige kennis van wijnen: een rode Loirewijn (een gebied waar vooral mooie witte wijnen worden gemaakt) is een ideaal gespreksonderwerp. Concrete tip: Saumur Champigny, Réserve des Vignerons 2013 (bij Albert Heijn).

3. Oostenrijks rood: Johanneshof Alter Rebstock. Drie Oostenrijkse druiven die gezamenlijk in een glas zorgen voor een zachte, elegante, soepele wijn. Klein wild is er wild op. Te koop bij Anderewijn.nl.

Santé.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.