10 tips voor food fotografie van Sacha de Boer

Wanneer je veel liefde en energie steekt in het maken van een heerlijk diner voor familie en vrienden, dan wil je dat ook terugzien in de foto’s van deze prachtige gerechten.

Sacha de Boer, natuurlijk bekend van het NOS journaal, is ook fotografe en gespecialiseerd in food fotografie. Zij geeft jullie 10 tips voor het maken van de ultieme foto van een gerecht.

raat goed vasthouden

Sacha samen met sterrenchef Jacob-Jan Boerma, waarmee ze een boek maakte

Bereid je voor, zorg dat techniek, camera en licht klaar zijn voordat je gaat koken. Fotografeer dus eerst met een stand-in zoals een doormidden gesneden kiwi of citroen.

Licht is het belangrijkst. Het mooiste licht is daglicht, omdat het zacht is.

– Werk met reflectieschermen of kleinere reflectieschermpjes om harde schaduwen zachter te maken.

– Speel ook eens met zwarte reflectie voor meer diepte.

– Zoek een mooie ondergrond: bij art supplies (of Etsy.com, red.) winkels hebben ze voor een paar euro al prachtig papier dat een mooie sfeer creëert in een foto.

Stock

– Zoek in je props, zoals servies en bestek, naar contrasten. Combineer bijvoorbeeld iets nieuws met iets ouds.

– Speel met kleuren: verschillende nuances van een bepaalde kleur of gebruik juist ingrediënten met contrasterende kleuren.

– Zoek en vind je ‘hoofdpersoon’ van het gerecht en stel daarop scherp.

– Heb je een spiegelreflex-camera? Een diafragma van 5.6 of 6.3 is het beste; daardoor loopt de scherpte mooi weg.

– Werk met verse producten, kook het niet te lang door en fotografeer het gerecht zo snel mogelijk nadat het is geserveerd zodat het er fris uitziet.

Lamsrack stock

Meer culinaire artikelen lezen? Like ons op Facebook!