Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Video's 16 sep 2016
Leestijd: 1 minuut

Zo wordt instant koffie gemaakt

Instant koffie voelt altijd een beetje als… nepkoffie. Zeker als je ‘m vergelijkt met een vers gezet bakkie van je favoriete barista. Maar verdient deze redder in nood (op campings en in hotelkamers bijvoorbeeld) niet ietsje meer krediet? Wij zochten uit wat oploskoffie nou eigenlijk is.

Instant koffie – of oploskoffie – koop je in de vorm van poeder, waar alleen nog maar heet water op geschonken hoeft te worden. En klaar is uw kopje koffie!

Niks doseren, malen, stampen, pruttelen of ingewikkelde origami-technieken uitvoeren met filters (wij noemen een Chemex koffiemaker…).

instant koffie koffiebonen

Verse koffiebonen

Maar wat ‘ie oplevert aan tijd en moeite, boet ‘ie in aan smaak: een mok met oploskoffie smaakt nou eenmaal lang niet zo lekker als een kopje koffie van versgemalen bonen.

En tóch wordt instant koffie ook gewoon van verse bonen gemaakt. De bonen worden eerst geroosterd, dan gemalen en vervolgens gezet. Opvallend: de koffie wordt dus écht eerst gebrouwen!

Van echte koffie naar instant koffie

Maar hoe gaan we dan van échte koffie naar poederkoffie? Daarvoor worden twee verschillende technieken gebruikt.

Bij de ene variant wordt de koffie gesproeidroogd; bij de andere gevriesdroogd. Het ene gebeurt met hete lucht, het andere bij -40 graden. Beide methoden resulteren in poederkoffie. Instant koffie dus!

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.