Redactie
Redactie Video's 13 jul 2018
Leestijd: 1 minuut

Zo gebruik je citroengras (ook wel bekend als sereh) optimaal

Citroengras is naast gember, koriander en peper één van dé smaakmakers van de Aziatische keuken. Wat je er mee kunt doen en hoe je ermee werkt vertellen we je vandaag.

Citroengras of sereh?

Citroengras wordt ook wel sereh genoemd en zijn lange stengels uit het Verre Oosten die van wit tot groen verlopen. De stengels zijn opgebouwd in lagen (vergelijkbaar met prei), alleen zijn de bladeren een stuk stugger. De smaak is een mix van citroen- en limoen, met het zacht-romige van kokos.

Om het te gebruik kun je ervoor kiezen om de stengels in stukjes te hakken of slechts te kneuzen. Bij beide manieren komt de smaak naar boven, maar door het in stukjes te snijden gebeurt dit een stuk sneller. Kneuzen is dus handiger als je het citroengras lange tijd laat trekken en het gerecht de tijd krijgt om z’n smaak te ontwikkelen.

Wat kun je allemaal doen met citroengras?

Op de Culy redactie zijn we groot fan van de smaak van citroengras en wij gebruiken het dan ook door heel veel gerechten. Van een Thaise curry tot wokgerecht en van marinades voor vis tot witte rijst.

Vooral dat laatste is een aanrader en super simpel: kook rijst zoals je normaal zou doen, maar voeg aan het water een gekneusde stengel citroengras, plakjes verse gember en een gekneusd teentje knoflook toe.

Verwijder wel altijd voor het serveren de sereh uit je gerecht, want hoe lang het ook heeft gegaard, het blijft geen pretje om erop te kauwen. Je koopt citroengras bij de meeste supermarkten en toko’s.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.