Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Video's 30 mrt 2017
Leestijd: 2 minuten

Video: wat maakt Deense hotdogs bijzonder (en hoe maak je ze)?

Een Deense hotdog – pølse in het Deens – is een feestje. Op het broodje gaan een worstje van de grill, knapperige gefrituurde uitjes, rauwe uien, dunne plankjes augurk en maar liefst drie sauzen: ketchup, mosterd én remoulade.

De échte Deense hotdog

In bovenstaande video bezoekt de Ierse chef Haleigh Whelan-McManus (yep, een hele mond vol…) van het driesterrenrestaurant Maemo in Oslo een authentieke Deense hotdog-kar in Kopenhagen. Want wat maakt Deense hotdogs zo bijzonder?

Peter’s Pølser serveert al veertien jaar Deense hotdogs (en eigenaar Peter eet er elke dag eentje). Wat ‘m anders maakt dan bijvoorbeeld een Amerikaanse hotdog, is de combinatie van toppings én de saus. Want nergens anders in de wereld krijg je naast ketchup en mosterd ook remoulade op je hotdog. De versie die Peter maakt, bevat kool, komkommer en mayonaise.

Chocolademelk

De hotdog wordt geserveerd op een wit hotdog-broodje. De Denen gebruiken traditionele Duitse worsten, zoals de Frankfurter en een Weens worstje. Bekend in Denemarken zijn ook de rødpølser, oftewel: worstjes met een rood velletje. Die zouden ze krijgen door toevoeging van rode kleurstof. Doet niks voor de smaak overigens, enkel voor het oog.

Opvallend: de Denen drinken graag chocolademelk bij hun hotdog, zowel koud als warm.

Deense hotdogs

Zelf pølser maken

Wil je zelf een keer pølser, oftewel Deense hotdogs, maken? Begin dan eerst met het maken van de remoulade. De saus van Peter’s Pølser is simpel: meng wat fijngesneden witte kool en komkommer door wat mayonaise. Voor een andere versie van remoulade kun je ook kappertjes, augurk, groene kruiden, ui en mosterd toevoegen.

Snijd de hotdogbroodjes bovenop open (dus niet aan de zijkant, zoals bij andere broodjes). Haal een paar goede Frankfurter worstjes bij de slager, en grill ze even op een bakplaat of in een pan.

Beleg elk broodje met een worstje en trek over de lengte van het worstje een streep ketchup, een streep mayonaise en een streep remouladesaus. Schep er wat rauwe fijngesnipperde uitjes overheen, wat kant-en-klare gefruite uitjes (of zelfgemaakt) en een paar plakjes augurk.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.