Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Video's 29 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

Donal Skehan maakt aligot (Franse aardappelpuree met kaas)

Zie je in een restaurant op de kaart aligot staan, bestel die dan pronto! Dit klassieke Franse gerecht van aardappelpuree met kaas is namelijk een showpony van jewelste. Bij een goede aligot kun je hele lange draden trekken, van de gesmolten kaas. Donal Skehan legt je in deze video uit hoe je het zelf maakt.

Aligot à la Donal

De versie die Donal hier maakt is zijdezacht en bevat lekker veel kaas. Hij serveert de aardappelpuree met knapperig gebakken ham en wat bieslook.

Dé truc om een superzachte puree te krijgen, is volgens Donal om een pureeknijper te gebruiken. Daarbij gebruikt hij een goede kruimige aardappel. Daarna gaat er nog een flinke hoeveelheid boter bij en warme room.

Puree-arm

Maar hoe wordt aardappelpuree aligot? Door kaas toe te voegen, héél veel kaas. Donal gebruikt om te beginnen geraspte Gruyère. Daarnaast gaat er nog Vacherin Mont d’Or (een Franse gewassen-korst kaas) bij. Goed roeren tot de kaas is gesmolten en dan pak je de garde erbij.

Daarmee ga je het mengsel flink kloppen, net zolang tot je een pijnlijke puree-arm hebt (of een nieuwe spierbal). Onze chef is daar wel 10 minuten zoet mee, dus je bent gewaarschuwd. Maar, daarna heb je wel de aligot van je dromen.

aligot recept Donal Skehan

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.