Redactie
Redactie Video's 8 jan 2012
Leestijd: 2 minuten

Quinoa koken: zo doe je dat

Wij van Culy zijn helemaal fan van quinoa. Deze supergezonde zaden (een soort graan) kun je op verschillende manieren bereiden. Zo kun je er salades mee maken, of een ontbijtgerecht, en het is natuurlijk een perfecte aardappel of rijst vervanger.

Maar quinoa koken, hoe doe je dat goed? Check dit filmpje!

5 dingen die je nog niet wist over quinoa

1. Quinoa is geen graan… maar een zaadje!
We bereiden en eten quinoa net als veel andere graansoorten, maar officieel is het familie van de spinazieplant, bietjes en snijbiet. Het deel dat we eten is hiervan het zaadje en is daardoor glutenvrij.

2. Quinoa is een volwaardig proteïne
Wanneer proteïnen een minimaal aantal aminozuren bevatten, worden ze beschouwd als volwaardig. Dit zijn bijvoorbeeld vis- en vleessoorten, gevogelte, eieren en zuivel. Quinoa is hier het perfecte voorbeeld van, en anders dan bijvoorbeeld granen (waar het vaak mee wordt vergeleken) is quinoa wel een bron van volwaardige proteïnen. Handig dus voor vegetariërs en veganisten, die vaak hun inname van eiwitten iets mogen opschroeven door het gebrek aan vlees, vis en zuivel in hun dieet. Lees hier meer over (on)volwaardige proteïnen.

3. Er zijn meer dan 100 verschillende soorten quinoa
Er bestaan ongeveer 120 verschillende soorten quinoa, waarvan de bekendste varianten wit, rood en zwart gekleurd zijn. De witte variant zien we het meest in de supermarkt, maar ook de rode quinoa verschijnt steeds meer op het menu en dan voornamelijk in salades doordat het beter z’n vorm behoudt.
De zwarte variant heeft een meer aardse en zoete smaak.

4. Quinoa moet worden gewassen
Door bepaalde bemesting kan quinoa een wat bittere smaak krijgen, een wasbeurtje voor het koken wordt dan ook sterk wordt aangeraden. Echter zijn de meeste varianten die wij vinden in de supermarkt of bio winkel al voor gewassen. Kijk van tevoren altijd op de verpakking of dit is vermeld, en was de quinoa indien nodig voordat je gaat quinoa koken.

5. De meeste zaadjes krijgen een klein staartje
Nadat je de quinoa hebt gekookt, zie je vaak een soort staartje aan de zaadjes. Dit is niks geks, maar simpelweg de kiem in het zaadje die naar buiten komt.

Recept

Zin in snel & gezond? Dan is dit recept voor een supersnel quinoa gerecht van Voedzaam en Snel ideaal. Quinoa koken, lekker maken, en klaar!

Spoel de quinoa af in een zeef. Doe de quinoa in een pan (1 kopje, dat is ongeveer 185 gram) en voeg twee delen (2 kopjes) water toe. Breng aan de kook en laat 10 minuutjes zachtjes doorkoken.

Snipper ondertussen het uitje. Zet wokpan op hoog vuur en bak hierin de currypasta met de olijfolie en het uitje. Snij ondertussen de cougette in blokjes. Schil de mango en snij ook in blokjes. Bak de mango en de courgette kort mee.

Voeg de quinoa toe zodra deze klaar is. Even omscheppen en direct serveren.

Quinoa koken salade
Culy.nl

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.