De smaak van: culigek Julius Jaspers

Culy 8 jan 2012 Inspiratie

In deze nieuwe rubriek, “De smaak van…”, vragen we bekende én onbekende mensen met gevoel voor smaak over hun keukengeheimen & eetgewoontes. Deze week: Julius Jaspers. Hij is zelfbenoemd culigek, chef, culinair entrepreneur, schrijver en tv-maker. Misschien ken je hem van Topchef, waar hij samen met Robert Kranenborg schittert.

Wat is je favoriete gerecht?

Dat ligt aan het moment, maar een stamppot met rauwe andijvie en goede worst gaat er altijd in. Wat meer sophisticated: alle soorten nobele vis met beurre blanc. En ik ben wel eens 100 kilometer omgereden voor quenelles de brochet sauce nantua (gepocheerde “kroketjes”van snoek met rivierkreeftensaus).

Wat ligt er op dit moment zoal in je koelkast?

Melk, magere yoghurt, boerenkaas, boeuff bourguignon voor 15 man (mijn familie komt morgen). En witte wijn, veel witte wijn….

Waar mogen ze jou ‘s nachts voor wakker maken? 

Zie vraag 1, maar ook voor een goede hamburger, slagroomsoesjes en de ajo blanco (koude knoflooksoep uit Spanje) van elBulli’s Ferran Adria.

Wat is je favoriete culinaire hotspot?

Heb ik niet, want dat wisselt me allemaal teveel. Maar ik blijf altijd terugkomen bij Le Garage in Amsterdam. Joop Braakhekke is toch wel de ultieme gastheer, en het eten is er al 22 jaar ijzersterk!

Wat is het beste wat je ooit uit jouw keuken getoverd hebt (en hoe kunnen de Culy-lezers dit maken?)

Tjemigdepemig, geen idee, dat is niet aan mij! Maar ik geef graag mijn meest gemaakte recept: meatloaf!

Recept

Ja hoor, daar is tie, de Meatloaf. Ik denk zomaar het enige recept uit de oude doos dat ongewijzigd in meerdere boeken en tijdschriften is gepubliceerd. Ik heb ondertussen meerdere varianten, Aziatisch, Light, maar dit is de originele; over 50.000 portions served… Voor 6 personen:

  • 1,2 kilo gehakt, half om half
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 ei
  • 250 ml Heinz tomatenketchup
  • 50 gram bruine suiker
  • 30 ml chilisaus
  • 60 ml water
  • zout en peper

Meng het gehakt met ui, knoflook, ei, zout en peper en bedek de bodem van een braadslede ermee.

Maak een saus van ketchup, bruine suiker, chilisaus en water en giet dit over het gehakt.

Zet de meatloaf in een op 180ºC voorverwarmde oven en braad hem 30 minuten voor later gebruik, of 40 minuten voor direct gebruik.

à la minute: direct eten dus, of later 20 minuten opwarmen in een op 180ºC voorverwarmde oven.

Reageer op artikel:
De smaak van: culigek Julius Jaspers
Sluiten