Claire de Court
Claire de Court Video's 18 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

Hold up: dit is de beste döner kebab van Berlijn

In Duitsland en Berlijn is döner kebab bijna op elke straathoek te vinden. Logisch dat áls je er dan bent, je ook graag je tanden wil zetten in zo’n döner. Maar wacht nog even voordat je de eerste de beste tent instapt, want er is maar één zaakje dat de beste döner kebab van Berlijn serveert.

Döner kebab is in Duitsland en Berlijn razend populair. Maar Mustafa’s Gemüse Kebap maakt blijkbaar de állerlekkerste, dus daar willen we wel meer over weten. Áls je dan toch döner kebab in Berlijn haalt, haal dan gelijk de beste.

Turkse immigratie

Ook al is het broodje döner kebab hoogstwaarschijnlijk niet afkomstig uit Berlijn, dat wordt wel door veel mensen zo gezien.

In de jaren ’60 was er sprake van heel veel Turkse immigratie naar Duitsland, omdat er veel banen beschikbaar waren.

Er gaan verhalen dat Kadir Nurman de persoon was die het broodje döner kebab heeft uitgevonden in de jaren ’70 en naar Berlijn heeft gebracht. Hij wilde de traditionele döner schotel in een streetfood maaltijd veranderen.

Dat is gelukt, want momenteel is het broodje döner kebab in Duitsland én wereldwijd één van de meest populaire streetfood snacks.

Bron: Syed Hussaini via Unsplash

Döner kebab met gegrilde groenten

Het zaakje ‘Mustafa’s Gemüse Kebap’ staat erom bekend de beste döner kebab van Berlijn te serveren. Mensen staan op drukke dagen soms wel meer dan een uur in de rij. Dat is pas echt wat wij noemen devotion!

Gemüse is Duits voor groenten. En dat is ook precies wat dit kraampje zo bijzonder maakt. Ze serveren namelijk verse gegrilde groenten bij de döner kebab die ze verkopen.

Naar eigen zeggen wordt elke klant bij de döner-kraam ondanks de lange rij als een koning behandeld. Geen enkele bestelling wordt afgeraffeld, alle wensen worden zo goed mogelijk nageleefd.

Hoe wordt zo’n broodje dan gemaakt?

Hoe zo’n broodje döner kebab dan wordt gemaakt, is eigenlijk heel simpel. Maar oh zó lekker.

Elke ochtend wordt er een nieuwe kegel met döner-vlees geleverd, die door de dag heen wordt opgemaakt.

Het begint allemaal met het broodje. Dit wordt vers afgebakken, met boter bestreken en onder de grill gelegd. Vervolgens worden er twee huisgemaakte sauzen opgedaan.

Daarna volgt de dun gesneden döner kebab. De vers gegrilde groenten (denk aan courgette, aubergine en paprika) worden hierna toegevoegd met een eveneens verse salade naar de wens van de bezoeker.

Het broodje wordt afgemaakt met kaas en wat vers geperst citroensap. Yum!

En hier kun je het vinden

Sta je ook te popelen om dit bijzondere broodje döner kebab te gaan proberen als je een keer Berlijn bezoekt? Mustafa’s Gemüse Kebap bevindt zich aan Mehringdamm 32 in Berlijn.

Ze hebben twee opties: een vegetarische en een vleesvariant. Je betaalt tussen de € 2,80 en € 3,20 euro voor een broodje.  Voor meer informatie, check even de website (die trouwens ontzettend leuk vormgegeven is).

Meer over streetfood:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.