Redactie
Redactie Restaurants 15 feb 2016
Leestijd: 3 minuten

The Bishop

Pal tegenover de Hooglandse Kerk in Leiden vind je The Bishop. Een restaurant met ongedwongen sfeer, maar wel met de kennis en kunde om elke gast persoonlijk in de watten te leggen. 

Na een flinke verbouwing opende The Bishop onlangs haar deuren. Van buiten zie je bijna niets, maar eenmaal binnen weet je dat je meteen goed zit.

Vanaf het moment dat je jas wordt aangenomen begint het verwennen. Een aperitiefje aan de bar? Of liever gelijk naar je tafel? Beginnen met een volvette oester? Of ga je liever door naar de menukaart? En wil je zelf je drankjes uitkiezen, of laat je het liever over aan de sommelier?

Keuzes maken

We zeggen het wel vaker, maar bij The Bishop is het écht lastig kiezen. Ga je namelijk vooraf voor het buikspek met ingelegde groenten, de slakken met knoflook en Gruyère of toch maar de Noordezeekrab met knolselderij? En wil je liever een prachtige ribeye, tarbot of eendenborst in eigen jus op je bord?

Gelukkig kun je de keuze ook aan de keuken overlaten door middel van een 3- (€34,50) of 4-gangenmenu (€44,50). Je weet niet wat je krijgt, maar dat het lekker is, dat staat vast.

Wat je ook kiest, het is goed. Bij The Bishop is namelijk alles van mooie kwaliteit en dansen de meisjes in de bediening geruisloos langs de tafels terwijl ze je water bijschenken en de mooiste bordjes op tafel zetten. Daarbij worden bijna alle wijnen per glas geschonken!

Extra leuk is dat elke tafel fijn zit. Waar je ook plaatsneemt: je hebt of goed uitzicht op de keuken, op het prachtige interieur of zit naast het raam en kijkt naar buiten.

Culy proeft

Zelf namen we plaats in één van de halve maantjes met goed uitzicht op de keuken. Ergens ook wel weer gevaarlijk, omdat je bij zulke lekkere smaken al snel geneigd bent om de rest van de avond de koks in de gaten te houden.

Op de kaart staan veel klassiekers, maar dan net even anders. Zo is de steak tartare (€11,50) gemaakt van grof gedraaid kalfsvlees en serveren ze ‘m met een gerookte kwarteleidooier. Eigenlijk is dit de perfecte steak tartare, op een ontbrekend korreltje zout na.

Ook de ribeye uit de Josper grill (€29,50) is heerlijk. Het garnituur van geroosterde ui en groene asperges is misschien iets aan de saaie kant, maar de met crème fraîche, spekjes en bosui gevulde aardappeltjes zijn zalig.

Dit geldt ook voor de zeebaars (€24,50), die in prachtige lamellen uit elkaar valt en nog zachter wordt door de luchtige sabayon van sherry. En dan hebben we het nog niet eens over de botermalse geroosterde prei, alsof er een engeltje…

Omdat de porties aan de ruime kant zijn (met name de hoofdgerechten), besloten wij geen toetje te bestellen. Inderdaad, we lijken wel gek, maar een gedeeld kaasplankje met vijf uiteenlopende kazen, notenbrood en vijgenchutney (€12,50) is ook zeker geen straf.

Eindoordeel

We zullen er geen doekjes om winden (en je hebt het waarschijnlijk al ruimschoots door): wij zijn fan van The Bishop. Op een paar kleine details na – maar dan zijn we wel echt aan muggenziften – klopt alles.

Van de sfeervolle tafels tot de prettige akoestiek, de heerlijke wijnen voor goede prijzen en natuurlijk de smaakvolle gerechten. Bij The Bishop word je verwend van binnenkomst tot eind, zonder dat het ooit gemaakt aanvoelt.

Je vindt The Bishop aan de Middelweg 7 in Leiden. Kijk op de website voor meer informatie. 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.