Redactie
Redactie Inspiratie 14 feb 2016
Leestijd: 1 minuut

Alles over Italiaans muziekbrood: pane carasau

Van Franse baguettes tot Indiase naan, brood komt werkelijk waar in álle soorten en maten. Vandaag op het menu: pane carasau

Als je weleens op Sardinië bent geweest is de kans groot dat je al eerder pane carasau hebt gegeten. Dit flinterdunne brood wordt ook wel carta da musica genoemd en werd traditioneel door Sardijnse herders in de bergen gegeten.

Het brood is net zo dun als papier (hence de naam). Om het zo dun te krijgen wordt het deeg in een loeihete oven gebakken waarna het opblaast als een soort ballon.

Terwijl het brood nog heet is worden de boven- en onderkant los van elkaar gehaald, waarna ze een tweede keer worden gebakken voor meer smaak. Het resultaat is superdun, knapperig en smaakvol brood.

Oorspronkelijk werd het brood in z’n geheel meegenomen de berg op, maar tegenwoordig zien we het steeds meer in kleinere stukken gebroken. Zo aten wij het bij Jamie’s Italian (in Londen én in Rotterdam), heerlijk met een beetje olijfolie en Italiaanse salumi.

Zelf maken?

Dat kan. Zorg ervoor dat je oven loeiheet is en het feest kan beginnen. Serveer de pane carasau vervolgens warm (eventueel later nog opgewarmd) met olijfolie, zeezout en een beetje Pecorino-kaas. Na het bakken zijn ze (onbelegd) nog maanden houdbaar.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.