Culy
Culy Inspiratie 14 februari 2016

Alles over Italiaans muziekbrood: pane carasau

Van Franse baguettes tot Indiase naan, brood komt werkelijk waar in álle soorten en maten. Vandaag op het menu: pane carasau

Als je weleens op Sardinië bent geweest is de kans groot dat je al eerder pane carasau hebt gegeten. Dit flinterdunne brood wordt ook wel carta da musica genoemd en werd traditioneel door Sardijnse herders in de bergen gegeten.

Muziekbrood pane carasau stock2

Het brood is net zo dun als papier (hence de naam). Om het zo dun te krijgen wordt het deeg in een loeihete oven gebakken waarna het opblaast als een soort ballon.

Terwijl het brood nog heet is worden de boven- en onderkant los van elkaar gehaald, waarna ze een tweede keer worden gebakken voor meer smaak. Het resultaat is superdun, knapperig en smaakvol brood.

Muziekbrood pane carasau stock

Oorspronkelijk werd het brood in z’n geheel meegenomen de berg op, maar tegenwoordig zien we het steeds meer in kleinere stukken gebroken. Zo aten wij het bij Jamie’s Italian (in Londen én in Rotterdam), heerlijk met een beetje olijfolie en Italiaanse salumi.

Zelf maken?

Dat kan. Zorg ervoor dat je oven loeiheet is en het feest kan beginnen. Serveer de pane carasau vervolgens warm (eventueel later nog opgewarmd) met olijfolie, zeezout en een beetje Pecorino-kaas. Na het bakken zijn ze (onbelegd) nog maanden houdbaar.

Muziekbrood pane carasau stock4

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Alles over Italiaans muziekbrood: pane carasau
Sluiten