Auke Sprangers
Auke Sprangers Restaurants 1 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Kaasfonduetosti’s en zomerse bierfondue bij Smelt in Amsterdam

Dat kaasfondue niet alleen geschikt is voor in de winter, bewijst restaurant Smelt in Amsterdam. Ook wij vinden dat een uitstekende theorie. Want een kaasfonduetosti? Daar fietsen we graag voor om. Welk seizoen het ook is.

Smelt

Er zijn van die samensmeltingen – snap je ‘m? – waar we alleen maar van kunnen dromen. Totdat het in één keer realiteit wordt. Zo waren we al groot afnemer van de tosti van De Kaaskamer van Amsterdam, en vonden we café De Doffer een opperst vriendelijk bruin café.

En die twee dachten daar blijkbaar precies hetzelfde over. Dus besloten ze samen een restaurant te openen in op bekend terrein, namelijk in hun ‘eigen’ Runstraat – één van de 9 straatjes ja. Restaurant Smelt was geboren.

Kaasfondue extraordinaire

Belangrijk detail: dit keer geen tot in de puntjes doorgevoerd interieurconcept, want Smelt typeert zich als een heerlijk gevalletje bruine kroegsfeer. Zo dient de bar als hoge tafel en zijn de lichten knus gedimd voor een instant kaasfonduesfeer.

Maar dan wél met een menu waar je – vooral als kaasliefhebber – u tegen zegt. Niet voor niets dat ze de kaart zelf omschrijven als kaasfondue extraordinaire.

> Ligt Smelt niet helemaal bij jou om de hoek? Bekijk hier de 17 (!) beste kaasfonduerestaurants om een avondje te dippen.

De kaart

Door naar de essentie dan: het menu. Eén blik op de kaart en je weet: dit is alles wat een fonduehart begeert. En welke kazen? Dat is aan jou: heb je zin in een Franse, Hollandse of Zwitserse versie? Of toch liever een variant vol truffel? Ook voor de warmere dagen is er keuze: ze lijkt de Funky Falcon bierfondue (jawel: met het bier van Two Chefs Brewing) ons een prima keuze voor op ‘t terras.

Uiteraard zijn alle kazen geselecteerd door de Kaaskamer van Amsterdam en worden ze vergezeld door brood van Bakkerij Mama en geblancheerde seizoensgroenten. Verwacht ook genoeg voor- en nagerechten om de avond compleet te maken.

Fonduetosti

Door naar wat écht onze nieuwsgierigheid wekt bij Smelt: de fonduetosti. Leuk al die kaasfondues in de avond, maar we kunnen ons genoeg momenten overdag bedenken waar onze kaas cravings de overhand hebben. Smelt belooft deze te stillen met eerdergenoemde kaasfondues, maar dan op wit zuurdesem brood, wederom van Bakkerij Mama.

Top ‘m af met hun huisgemaakte kimchi, ‘bekroonde’ beenham en/of huisgemaakte tomatenketchup of -chutney en jij zit de rest van de middag gebakken.

Adres en openingstijden restaurant Smelt

Runstraat 12

1016 GK Amsterdam

Smelt is van woensdag t/m zondag geopend voor lunch en diner. Kijk voor meer info op de site

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.