Redactie
Redactie Dineren 23 mei 2014
Leestijd: 2 minuten

Mossel & Gin

Dé hit van dit moment: one trick pony-restaurants. Oftewel: zaken die goed zijn in één (of vooruit, twee of drie) dingen. Zo ook bij het recent geopende Mossel & Gin op de Amsterdamse Westergasfabriek.

In het kleine ‘huisje’ met twee verdiepingen en een schattige tuin vol romantische lampjes, waar voorheen restaurant Proef zat, vind je nu Mossel & Gin. Elke dag behalve maandag open voor het diner, van 17.00 tot 24.00. En de naam voorspelt het uiteraard al: hier eet je mosselen, en drink je gin.

De kaart

De kaart is klein maar duidelijk. Vier voorgerechten: Zeeuwse Oesters, kreeft- en garnalenkroketjes, krabtartaar met avocadomouse, en een Hollandse garnalencocktail met gin mayo. En dan is er de ‘grote’ kaart, waar je natuurlijk voor komt: mosselen op vier verschillende manieren (klassiek, Thais, chili, of met Roquefort-kaas) of een halve kreeft met botersaus. Alle hoofdgerechten worden geserveerd met friet, sla en een soort mayonaise. Ketchup staat op tafel voor het grijpen.

Gin & tonic

De ginkaart is, net als de dinerkaart, op een krijtbord aan de muur geschreven. Er zijn verschillende soorten combinaties mogelijk. Met allerlei soorten gins, van Hendrick’s tot Gin Mare, verschillende tonics (van Thomas Henry tot 1724 tonic) en verrassende garneringen (komkommer, maar ook basilicum). We bestellen een Gin Mare met basilicum: absoluut een geslaagde mix.

2014-05-22 19.12.17

Culy ontdekt…

Culy proefde de mosselen ‘op klassieke wijze’ én de kreeft. De mosselen (in grote portie!) zijn goed klaargemaakt. De smaak is niet spannend, maar we wilden dan ook klassiek. De kreeft is netjes en heerlijk vlezig, en wordt gelukkig geserveerd met het bekende kreeftbestek.

De frietjes hebben nog een lekker schilletje (pluspunt) maar zijn verder vrij slap en niet crispy. Toevallig houden we daar stiekem wel van, maar sommige culy’s prefereren liever een krokant patatje. De mayonaise-achtige saus is zalvig en goed op smaak.

De salade is fris, goed aangemaakt en bevat verrassende ingrediënten, zoals zeekraal en blokjes biet. Weer ‘ns wat anders. Jammer dat -ie in een plastic frietbakje wordt geserveerd, terwijl de rest zo mooi op porselein ligt.

De bediening is vriendelijk en kundig, maar heeft het erg druk. Een goed teken natuurlijk, maar in zo’n klein tentje loop je nog wel eens tegen elkaar op. De koffie toe is van belabberde kwaliteit, en er zijn nog geen desserts te bestellen. Maar dat vergeven we ze direct; hier kom je voor mosselen en gin, je hoeft als gast niet ook nog chocolademousse toe te verwachten.

Wat ons betreft een blijvertje dit: naast woensdag gehaktdag, voortaan vrijdag mossel en gin-dag? Wij tekenen ervoor.

2014-05-22 19.29.262014-05-22 19.28.492014-05-22 19.29.01

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.