Redactie
Redactie Inspiratie 23 mei 2014
Leestijd: 3 minuten

Culy ontdekt… de lekkerste cheeseburger van Amerika

Deze ultieme ‘double cheeseburger’ staat op geen enkel menu. Als je geluk hebt, vertelt iemand je dat ze om tien uur ’s avonds worden geserveerd. En dat je er op tijd bij moet zijn; ze maken er maar 24 per avond. En dat deze burger het wachten meer dan waard is, want dit is misschien wel de beste van Amerika. Waar? Bij Holeman & Finch in Atlanta. Culy’s Sanny bemachtigde er eentje. 

door Sanny Visser

Bij Holeman & Finch maken ze alles ‘from scratch’. Bij dit restaurant staan er gedurfde gerechten op het menu, zeker voor conservatief Amerika. Kalfshersenen, lamstestikels en ossentong; niets van een beest wordt overgeslagen. Een cheeseburger lijkt dan wat traditioneel, maar dit is niet zomaar een cheeseburger.

Hij werd ooit speciaal bedacht voor horecapersoneel uit de buurt, die deze ‘geheime’ burger om tien uur ’s avonds na werktijd kwamen opeten aan de bar. Maar het nieuws ging als een lopend vuurtje en al snel stond heel Atlanta in de rij.

Om 19.00 uur ’s avonds begint het restaurant vol te stromen. Mensen kijken verwachtingsvol rond, bestellen een cocktail, en reserveren alvast hun burger voor die avond. De barman telt langzaam op, en om 21.00 uur klinkt er: ‘23 and up!’ Nog één burger over. Eenmaal, andermaal… Sold!

_DSC5243

Het geheim van de burger

Wat maakt deze burger zo goed? En waarom in godsnaam maar 24 per avond? Die laatste vraag is simpel: de burgers zijn een hoop werk, want alles is huisgemaakt. Als ze de hele avond burgers zouden serveren, kunnen ze de rest van de menukaart wel vergeten. Dit werk zit ‘m in een ultiem, zacht, hamburgerbroodje, homemade ketchup en mosterd, de ingelegde plakjes augurk – een recept van de moeder van chef Linton Hopkins -, en natuurlijk de in eigen keuken gedraaide burger, de beef patty.

Die patty bestaat uit vlees van een lokale boer. Alleen de brisket (boven de voorpoten) en de chuck (schouder) worden gebruikt. Volgens chef Hopkins hebben ze weken gewerkt aan de ultieme verhouding tussen brisket en chuck. Deze perfecte burger heeft dan ook alleen een hete grill en wat zout nodig. Tijdens het grillen wordt de kaas op het vlees gelegd en daarop een paar plakjes rode ui. Daarna gaat alles op het gegrilde broodje, augurk erop, huisgemaakte frietjes erbij en klaar.

_DSC5249

Aftellen maar…

Vijf voor tien begint het aftellen. ‘If I say burger, you say time… Burger!’ ‘Time!’, klinkt het luidkeels terug vanuit het restaurant. Dan gaat de sirene. ‘It’s buuuuuuurgerrr time!’

‘3, 2, 1: grill patty!’ Synchroon kantelen twee chefs achter de grill de platen met elk twaalf patties op de bakplaat. Tot ze perfect medium rare zijn. Applaus klinkt als de eerste hamburgers de keuken verlaten.

Het wachten waard?

En het is het wachten meer dan waard; het vlees is supersappig en vol van smaak, zo proefde ik een burger nog nooit. In combinatie met het broodje, de huisgemaakte mosterd en ketchup, een perfecte plakje augurk… Burger heaven… Binnen vijf minuten was de burger op. Dat wordt morgen terugkomen voor nog eentje.

Zelf proberen? Reis dan af naar Holeman & Finch aan 2277 Peachtree Rd in Atlanta. Reserveren is niet mogelijk! Voor meer informatie, zie: holeman-finch.com

_DSC5254

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.