Redactie
Redactie Restaurants 27 jul 2015
Leestijd: 4 minuten

Manzo’s Bar Bistro

Zaandam biedt meer dan de Zaanse schans, molens en historische musea. Onlangs waren we te gast bij Manzo’s Bar Bistro en sliepen we in de aangrenzende Manzo’s Suites. Een weekendje weg in eigen land.

Al een aantal jaar zit Manzo’s Bar Bistro aan de bruisende Dam in het centrum van Zaandam. Onlangs is het restaurant uitgebreid met het eerste boutique hotel van de Zaanstreek: Manzo’s Suites. Er zijn tien kamers, allemaal suites, die zowel luxe als gezellig zijn. Wij sliepen in een van de lofts, de grotere suite mét een enorm ligbad, glazen inloopdouche en Jack Daniels-flessen omgetoverd tot shampooflacons.

Het interieur

Maar bij Culy komen we natuurlijk voornamelijk voor het eten. In de bistro op de begane grond kun je terecht voor een snel of laat ontbijt, een kopje koffie, een goed belegde baguette, een cocktail met een bite of een uitgebreid diner.

Het interieur is een verrassing in Zaandam: hip, stoer, warm en met oog voor detail. De bar is een lust voor het oog. Buiten kun je overigens ook fijn zitten; de ouderwetse bankjes zijn gezellig aangekleed met kleedjes en kussens. En er zijn warmtelampen – best fijn, met zomers zoals we die in Nederland kennen.

Het menu

Op het menu vinden we eigenlijk vooral klassiekers. Erg origineel is de kaart niet; denk hamburgers, biefstuk, kipsaté, sliptongetjes en spareribs. Maar wie zegt dat origineel altijd beter is?

Verwacht hier geen moeilijke sausjes, gekke zalfjes of dotjes mousse. Het eten is hier robuust, stoer en ach, af en toe een tikkeltje voorspelbaar.

Het personeel is oprecht vriendelijk en is gelukkig met een flink aantal, want de zaak loopt op zaterdagavond al gauw vol. Maar je hoeft niet lang te wachten en de glazen worden op tijd bijgeschonken.

Proeven maar!

De steak tartare (€ 11,-) als voorgerecht is heerlijk klaargemaakt en wordt geserveerd in een weckpotje.

Een gepocheerd eitje ligt bovenop (helaas heeft die nog wat aanhangend water uit de pan, waardoor de steak tartare wat nat is). Maar de smaak is top, en de bijgevoegde toast met truffelmayo is heerlijk.

De Toast Speciale (€ 10,-) staat op de kaart omschreven als ‘frisse zalmtartaar van verse en gerookte zalm met avocado, limoenmayonaise en toast’. Helaas blijkt de toast twee driehoekjes gebakken filodeeg, wat een gortdroog mondgevoel geeft.

Zonde, zo’n lekkere zalmtartaar wil je je juist op wit getoast brood eten (en die zat wel weer bij de steak tartare). De avocado is knoerthard, maar de kwaliteit van de vis maakt veel goed.

De tournedos is te bestellen in mensize (350 gram, € 32,-), boysize (250 gram, € 28,-) en ladysize (150 gram, € 22,-) en wordt geserveerd met een klassieke rodewijnsaus, een kleine Caesar salade en frietjes. Het Zuid-Amerikaanse rundvlees is boterzacht en prachtig gegrild. Goddelijk om met het bijgeleverde koksmes flinterdunne plakjes mee af te snijden. Een winnaar!

De Caesar salade valt tegen (het hardgekookte ei is echt al te lang geleden gekookt) en de frietjes kunnen ons helaas ook niet bekoren; ze zijn duidelijk niet vers gesneden en de mayonaise is ook niet zelfgemaakt.

Dan de toetjes. We kunnen bijna niet kiezen, er staat zó veel lekkers op de kaart. Wederom een hoop klassiekers (denk: bananensplit), maar dat mag de pret niet drukken. We gaan voor de wentelteefjes met Nutella-ijs, verse aardbeien en geslagen room (€ 7,-) en de tarte tatin met kaneelijs, vanillesaus en geslagen room (€ 6,-).

Dat het Nutella-ijs per ongeluk bij de tarte tatin zit en het kaneelijs bij de wentelteefjes, vergeven we de chef (van elkaars bord eten is stiekem best leuk). Maar dat de wentelteefjes zo ontzettend droog zijn, dat valt niet goed te praten. Gelukkig zijn de saus en het ijs verrukkelijk.

Ook de tarte tatin is lekker zoet; jammer dat het taartje niet rechtstreeks uit de oven komt maar opgewarmd is, wat zorgt voor een zachte appelmoes op nattig bladerdeeg. Dat doet niets af aan de smaak, die is prima, maar het mondgevoel is wel een beetje papperig.

Ontbijt

Na een heerlijke nacht in de suite is de lucht opgeklaard en kunnen we buiten ontbijten in het zonnetje. En dat is een feest! Door het kleine aantal kamers is er geen ontbijt in buffetvorm, zoals in veel hotels, maar is alles à la carte te bestellen.

Vooral van de healthy breakfast (€ 17,-) worden we blij: een spinazie feta frittata op brood, avocado toast met tomatenchutney en een gepocheerd eitje, Griekse yoghurt met seizoensfruit en granola, en een
blueberry smoothie. Alles is even lekker, vooral de zoute frittata maakt ons blij op de zonnige zondagochtend.

Daarnaast bestellen we vers seizoensfruit (€ 6,-), wat een enorme schuit vol aardbeien, meloen en ananas blijkt. Heerlijk. Daarbij drinken we verveine thee van Mr. Jones.

Conclusie

Manzo’s Bar Bistro (én de aansluitende Manzo Suites) is absoluut een bezoekje waard. Wellicht zullen sommige Zaandammers deze zaak te ‘hipster’ vinden; wij vinden het een aanwinst voor het plein.

Bij sommige gerechten moeten de puntjes nog op de i worden gezet (het filodeeg ‘toast’ bij de zalm, de Caesar salade, de frietjes, de tarte tatin), maar de basis is goed: mooi vlees, een perfect ontbijt en vriendelijke service.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.