Redactie
Redactie Restaurants 8 feb 2016
Leestijd: 4 minuten

Jansz. in het Pulitzer hotel

Vorige week opende het vernieuwde en volledig gerenoveerde restaurant van het Pulitzer hotel in Amsterdam haar deuren. Met een nieuwe naam, Jansz., en een menukaart waar het water je van in de mond loopt, moet dit het paradepaardje van het hotel worden. 

De begane grond van het hotel is volledig vernieuwd en ook het concept is ‘verhipt’, waardoor het perfect past in de trend van populaire hotelbars en -restaurants.

Van de voormalige apotheek die nu dienst doet als entree tot de aantrekkelijke (cocktail), alles ziet er perfect gestyled uit. Voor sommigen komt het misschien iets te gelikt over, maar voor een feestelijke avond is het wat ons betreft precies genoeg.

In het hotelrestaurant vind je comfortabele mosgroene banken langs de muren, witte marmeren tafeltjes en een open keuken waar je als foodie naar blijft kijken. Wil je nog beter zien wat er gebeurt achter het fornuis? Dan kan je ook plaatsnemen aan de marmeren bar naast de keuken.

De naam Jansz. is overigens niet uit de lucht komen vallen. In de zeventiende eeuw was het pand namelijk in het bezit van koperhandelaar Volkert Jansz, naar wie ze het restaurant hebben vernoemd.

Jansz. Negen Straatjes

Het menu

Jansz. is geopend voor ontbijt, lunch, borrel en diner. Op de kaart vind je veel klassiekers uit verschillende windstreken. Denk aan wentelteefjes, steak tartare, salade Niçoise, burrata met tomaat en gehaktballetjes in tomatensaus, maar ook bavette met bimi, een Reuben sandwich, tonijntartaar met avocado en een prachtig gerechtje van bloemkool en paddenstoelen.

Zelf besluiten we om een aantal van de gerechten te delen zodat we zoveel mogelijk kunnen proeven. Wel zijn de prijzen flink voor een restaurant in brasseriestijl. Zo beginnen de voorgerechten bij €14,- en kost een hoofdgerecht al gauw €30,-.

Steak tartare, tonijn en burrata

In een fijn tempo komen de aantrekkelijke bordjes op tafel. Te beginnen met de te glad gedraaide maar uiterst smaakvolle steak tartare (€16,-), een goddelijke tartaar van big eye tonijn (die zit qua grootte tussen de blue en yellow fin in, €18,-) met avocado en sesam en zachte gehaktballetjes in tomatensaus met Parmezaan (€14,-).

Leuk weetje: de gehaktballetjes maakte chefkok Cassidy Hallman (eerder werkzaam bij onder andere Momofuku) tijdens zijn sollicitatie en werden zó lekker bevonden dat ze op de kaart moesten.

Steak tartare
Tonijntartaar
Gehaktballetjes in tomatensaus

Na een korte pauze gaan we verder met de zalvige burrata met tomaatjes, appelstroop en krentenbrood (€15,-), en de bloemkool met wilde paddenstoelen (€14,-) die direct ons hart steelt.

De burrata met appelstroop en krentenbrood valt helaas minder goed in de smaak. Burrata is al zó lekker van zichzelf dat je er maar weinig bij hoeft te leggen, laat staan zulke mierzoete ingrediënten.

Burrata met tomaatjes, appelstroop en krentenbrood
Bloemkool met wilde paddenstoelen

Risotto, kreeft en bavette

Dan komen de potentiële winnaars van de avond. De risotto met pompoen en Taleggio (€22,-) klinkt fantastisch, maar de rijstkorrels zijn iets te hard en de smaken komen niet bij elkaar.

En het gerecht waar we ons al de hele avond op verheugden – de ravioli met kreeft en venkel (€32,-) – is een echte domper. Het deeg is te dik, niet gaar en de vulling is droog. Jammer!

Pompoenrisotto met Taleggio
Ravioli met kreeft en venkel

Gelukkig is de bavette met puree van aardpeer en bimi (€26,-) zalig zacht en door wat lijkt op mierikswortel perfect in balans.

De kabeljauw met miso glaze (geïnspireerd op het beroemde gerecht van restaurant Nobu in L.A., €28,-) in een dashibouillon is eveneens goed gegaard en een smakelijk geheel.

Bavette met aardpeerpuree en bimi
Kabeljauw met miso in dashibouillon

Tijd voor toetjes

Eigenlijk zitten we bomvol, maar we kunnen het niet laten om nog een paar toetjes te bestellen. Op tafel verschijnt een geweldig (maar onwijs machtig) stuk cheesecake vergezeld door pistache-ijs (€7,-).

De brownie met salted caramel (€7,50) is lekker, maar niet heel spannend, net als het appeltaart(je) met vanille-ijs (€7,-).

Cheesecake met pistache-ijs
Brownie met salted caramel
Appeltaart met vanille-ijs

Conclusie

Met een food baby in onze buik fietsen we weg vanaf het prachtige hoekpand in de Jordaan. Onderweg naar huis genieten we nog na van de toppers (de steak tartare, tonijn, bloemkool en bavette), maar balen ook een beetje van de missers (de risotto en de ravioli).

Als je gerechten voor dergelijk hoge prijzen verkoopt, moet alles kloppen. Daarbij gaan de culinaire invloeden van hot naar her en missen we een rode draad in het menu.

Jansz. heeft wat ons betreft wel veel potentie en met een beetje sturing in de keuken kan dit dé nieuwe hotspot van Amsterdam worden.

Jansz. vind je aan de Reestraat 8 in Amsterdam en is maandag tot en met zondag geopend vanaf 06.30 uur. Kijk voor meer informatie op de website

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.