Redactie
Redactie Afhalen 11 aug 2015
Leestijd: 4 minuten

Happyhappyjoyjoy

Julius Jaspers, tv-chef, kookboekenschrijver en mede-eigenaar van Julius Bar & Grill, opende onlangs een nieuwe zaak in Amsterdam: Happyhappyjoyjoy. Eten uit Azië waar je vrolijk van wordt.

Traditionele voor- en hoofdgerechten zijn bij Happyhappyjoyjoy vervangen door een gevarieerde kaart met allerlei kleine Aziatische gerechten, om eventueel te delen. Naar goed Aziatisch gebruik kan er dan ook de hele dag door worden gegeten – lunch, borrel en diner – en kunnen de gerechten worden afgehaald.

Het menu

Het interessante aan Happyhappyjoyjoy is dat er niet voor één Aziatische keuken is gekozen, zoals in de meeste Oosterse restaurants. De kaart is een potpourri van Vietnamese, Thaise en Chinese gerechten en de keuze is ruim: er zijn maar liefst 103 gerechten.

Het menu is zeer uitgebreid, dus kiezen is lastig. Een aantal gerechten springen er voor ons meteen uit, zoals de typisch Aziatische gestoomde dumplings en buns met Pekingeend of buikspek. De pad thai valt direct op (die moeten we proeven!) alsmede de 5 Spice Pork. En dan zijn er nog vier fijne toetjes: een tropische fruitsalade, een mango bao, banana fritters en een rijstpudding met gekaramelliseerde ananas.

Ook de selectie dranken is geïnspireerd op Azië: van verrassende Thaise biertjes (denk: Saigon Lager en het Chinese pilsner Tsingtao) tot bijzondere frisdrank uit verre landen (geroosterd kokoswater, yes!). Daarnaast is er een zeer uitgebreide wijn- en theekaart, waarbij we direct blij zijn met de Lapsang Souchong-thee. Oh, en je kunt Aziatische cocktails bestellen, zoals de mojito met citroengras, limoen en basilicum.

Culy ontdekt…

Aangeraden wordt zo’n drie à vier gerechtjes per persoon te bestellen. Wij bestellen gewoon van alles, om te delen, en zien wel hoe ver we komen.

Onze ober Dias presenteert zich als een echte Amerikaanse waiter, en wijkt de gehele avond niet ver van onze zijde. Enthousiast, maar nooit vervelend, en met een grote glimlach. Fijn. Hij zet glaasjes kraanwater op tafel en geeft ons de huisgemaakte vrolijk gekleurde kroepoek; die krijgt iedereen gratis op tafel.

We krijgen allereerst de pad thai (€ 5,75). Deze klassieker is bij Happyhappyjoyjoy vegetarisch: door de gebakken noedels zit geroosterde tofu, reepjes ei en een dressing met tamarinde. We missen de kip of garnalen die je vaak bij pad thai krijgt totaal niet. Wat is dit een geweldig uitgevoerd gerecht!

Dan volgen de twee buns: met pork belly (€ 5,-) en Pekingeend (€ 5,-). De gestoomde buns zijn perfect; waar je in andere restaurants nogal eens met een vet broodje zit die aan je tanden vastplakt, zijn deze superlicht en perfect gestoomd.

De variant met buikspek en red-eye mayonaise is licht scherp, zoetig en toch ook fris door de kimchi. De bun met eend, hoisin, bosui en wasabimayonaise is op en top Aziatisch. We willen er direct nog twee eten!

Maar dan arriveert het volgende gerecht (alles komt in een ondefinieerbare volgorde en vlot, bijna té vlot tempo). Drie Chinese dumplings, genaamd ‘ngap kauw’ (€ 6,-), gevuld met Pekingeend, garnaal en bamboescheuten, worden geserveerd in het stoommandje.

De dumplings hier worden gemaakt door Oriental City, een geweldig Chinees restaurant aan de Oudezijds Voorburgwal in Amsterdam. De dumplings zijn énorm (echte bommetjes) en erg lekker, maar de Pekingeend proeven we amper.

Tot slot het laatste hartige gerecht: spiced pork (€ 6,50). Het buikspek is langzaam gegaard met een kruidenmix van kaneel, steranijs, venkelzaad, kruidnagel en szechuanpeper. De smaak is top, maar het vlees is erg ver gegaard en daardoor te droog. Zonde, want het had zo’n mooi gerecht kunnen zijn.

Onze buiken zitten inmiddels al aardig vol (en dat met ‘maar’ 5 gerechten voor twee personen). We besluiten het dessert te delen: de mango bao (€ 7,-) zit al in ons hoofd sinds we de menukaart zagen. De gefrituurde bao is horizontaal doorgesneden als een wit bolletje en vervolgens gevuld met mango, roomijs en gekaramelliseerde noten.

Het broodje doet ons denken aan een oliebol, die zich helaas heeft volgezogen met véél te veel frituurvet. Het ijs is vlak van smaak en ook de mango kunnen we amper herkennen. Jammer!

Conclusie

Bij Happyhappyjoyjoy zit je ontzettend leuk en het personeel is oprecht en hartelijk. De kaart is verrassend en groot genoeg om een week lang te komen eten en iedere keer wat anders te proberen.

De dumplings, bao’s en pad thai zijn allemaal even goddelijk; daar komen we écht voor terug. De 5 Spice Pork valt een beetje tegen, en de mango bao als toetje kan ons helaas niet bekoren. Maar er is zoveel ander lekkers, dat we daar wel doorheen kunnen kijken.

Ook een fijne bijkomstigheid: de gerechten zijn zo goed geprijsd, dat je zonder pijn in je portemonnee vertrekt. Samen hebben we voor maar 35 euro gegeten (plus drankjes).

Het enige grote nadeel van Happyhappyjoyjoy? De tent is al zó populair, dat je niet zomaar kunt binnenlopen. Een paar dagen van tevoren reserveren (en we zijn bang dat dat binnenkort oploopt tot een paar weken) is dus een pré.

Happyhappyjoyjoy
Bilderdijkstraat 158 en Oostelijke Handelskade 4, Amsterdam

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.