Redactie
Redactie Restaurants 19 okt 2016
Leestijd: 2 minuten

De Uitvreter: family-style Italiaan in de Amsterdamse Jordaan

Midden in de Amsterdamse Jordaan zit restaurant De Uitvreter verstopt. Hier eet je écht Italiaans eten, family style op grote schalen waarvan je opschept voor jou en je tafelgenoten.

Bij De Uitvreter eet je namelijk aan een grote tafel met andere gasten. Aan de tafel passen 18 personen; het kan dus zo maar zijn dat je naast een wildvreemde zit. Misschien een beetje spannend, maar wij vinden het een enig concept. Want wat is er nou fijner dan eten delen en samen genieten?

Table d’hôte

Elke dag wordt er een driegangen menu geserveerd waarvan de prijs altijd tussen de 29,50 en 32,50 euro ligt. Er wordt table d’hôte gegeten, dat betekent: eten wat de pot schaft. Heel fijn, een avond waarop je dus geen lastige keuzes hoeft te maken, maar wel enorm goed te eten krijgt.

En dat krijg je, want het eten smaakt hier echt zoals in Italië. Eigenaar, chef en ober Steven heeft hoogstpersoonlijk in Italië de kneepjes van het vak geleerd en dat proef je. De Italiaanse keuken staat bekend om pure eenvoudige gerechten, en dat is precies wat je bij De Uitvreter krijgt.

Vooraf aten wij harde kazen, gedroogde worst, buffelmozzarella en een verrukkelijke bonensalade zoals wij die nog nooit buiten Italië hebben gegeten.

Ook bij het hoofdgerecht staat de hele tafel bomvol lekkers. Soms is dat een mooi stuk langzaam gegaard varkensvlees, soms zwaardvis en soms een klassieke pasta.

Altijd gepaard met mooie groenten en nog belangrijker: altijd heel erg lekker. De caponata die we hier aten was niet normaal lekker, alsof je op een piazza in Sicilië zit.

Na het hoofdgerecht wordt het dessert inclusief koffie en limoncello geserveerd. Koffie in de grootste percolator die we ooit zagen én een fles limoncello, uiteraard weer om te delen. Als dessert boterkoek met rozemarijn en zeezout waar we sindsdien nog elke dag aan denken.

Culy’s Emma heeft zelfs stiekem stukjes in een servet gerold en in haar tas gestopt om mee naar huis te smokkelen. De boterkoek komt overigens vaker terug op het menu, dus met een beetje geluk zit jij hier binnenkort ook van te genieten.

Wat er ook op het menu staat bij De Uitvreter, het is altijd om je vingers bij af te likken. De gezamenlijke tafel, grote schalen vol eten en de persoonlijke bediening van eigenaar en chef Steven zorgen voor een eetervaring zoals je die niet vaak hebt.

De sfeer is knus en intiem en het eten authentiek Italiaans. Wij zijn fan!

 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.