Redactie
Redactie Dineren 20 feb 2013
Leestijd: 3 minuten

Restaurant Bluespoon in het Andaz hotel is een feestje voor de mond én het oog

Afgelopen november opende er een pareltje van een hotel in de Amsterdamse binnenstad: Andaz Amsterdam Prinsengracht. Alsof we er nog niet genoeg hadden! Maar het Andaz is écht anders en biedt een heleboel moois aan zowel locals als toeristen. Culy nam er een kijkje (en prikte een vorkje).

Het hotel is gevestigd in het bijzondere pand van de voormalige Openbare bibliotheek aan de Prinsengracht, en telt 122 kamers (inclusief 5 suites), een restaurant (Bluespoon) en bar en een royale lounge. Ook herbergen ze een prachtige spa en fitness-ruimte. Bijzonder is dat elke ruimte is ingericht door de internationaal bekende (Nederlandse) ontwerper Marcel Wanders.

culy0003culy0004

Culy ontdekt…

De opening gemist, daarna te druk, bijna uit het oog verloren… Maar afgelopen week vond Culy’s Monique eindelijk de tijd om een vorkje te prikken bij restaurant Bluespoon in het Andaz. Na Amerika wordt het ook in Nederland een grote trend: eten bij een hotelrestaurant. Vroeger bijna ondenkbaar, nu heel normaal – althans, in de grote steden in ons land. In Amsterdam is het al lang niet vreemd meer om als niet-hotelgast, zelfs als Amsterdammer, voet te zetten in de eetgelegenheid van een groot hotel.

Design

Bluespoon is een open restaurant, wat bijna in directe verbinding staat met de gezellige lobby en bar. Je hebt niet het idee dat je in een afgesloten kamer zit, wat het zeer ruimtelijk maakt. Het design is piekfijn in orde – maar we hadden ook niet anders verwacht van Wanders. Een grote open keuken met bijzonder blauw mozaïek op de achterwand, prettige zwarte quilted leren stoeltjes en bijzonder bestek.

culy0002culy0001

De kaart

Het menu bestaat uit 6 voorgerechten (3 vis, 2 vlees, 1 vega), 3 soepen (pistou, kastanjesoep en vissoep), 8 hoofdgerechten (3 vis, 4 vlees, 1 vega) en een aantal bijgerechten. Duidelijk en overzichtelijk. Minpunt: vegetariërs hebben steeds slechts 1 optie en dat zijn niet de meest creatieve gerechten naar ons idee, zoals ijsbergsla met radicchio en paddenstoelenrisotto.

Verder is de kaart basic en toegankelijk. Er staan veel allemandsvriendjes op, zoals een garnalencocktail, peper steak, gegrilde kabeljauw en mosselen met friet. Altijd goed, maar niet ontzettend bijzonder. De kok houdt duidelijk van potjes: zo worden de kalfsstoofschotel en gestoofde scharrelkip geserveerd in de leuke porseleinen pannetjes van REVOL. Prettig is dat je zowel bij de voor- als hoofdgerechten bij elk gerecht kan kiezen tussen een kleine of grote portie. Zo kun je voor een groot voorgerecht en een kleiner hoofdgerecht gaan, als je dat zou willen.

Photo 18-02-13 23 00 05Photo 18-02-13 21 58 22

Proeven maar…!

Wij nemen de steak tartaar (een perfecte proef voor een restaurant!) en die is erg goed uitgevoerd. Het brood wat erbij geserveerd wordt is basic geroosterd Casino-brood; niet speciaal, wel lekker. Misschien leuk om daar nog mee te experimenteren: een leuk klein zuurdesembroodje wellicht, of een dun krokant toastje?

Vervolgens proberen we de langzaam gegaarde kalfsstoofschotel met zwarte truffel, kastanjes, buikspek. Die is ontzettend smakelijk, maar de zwarte truffel is niet te ontdekken en we vinden helaas slechts één kastanje in het potje. Het stukje buikspek is hemels. Tafelgenoot bestelt de gestoomde mosselen in witte wijn, knoflook, peterselie en frietjes. Prima gerecht en knapperige frietjes. Chapeau!

We passen voor het toetje (hoewel er heerlijke opties op de uitgebreide dessertkaart staan) en kiezen voor een verse muntthee. Daar zit honing bij, geserveerd in een schattig klein glazen potje. Douze points voor dit detail. Er zit een flinke chunky koek bij, waar de patissier duidelijk alles in heeft gestopt wat -ie kon vinden: veel suiker, noten, rozijnen en chocolade. Iets teveel van het goede.

Conclusie

De sfeer in het restaurant is heerlijk, het personeel (in groten getale aanwezig) is kundig en vriendelijk. De wijnen zijn perfect en de sommelier doet het erg goed. De kaart, zoals gezegd, is niet spannend, maar de gerechten zijn wel prima uitgevoerd. Verwacht geen exclusieve gerechten met moeilijke zalfjes en schuimpjes, maar robuuste smaken en een rustieke opmaak. Kortom: een goede plek op een prachtige locatie om, zeker doordeweeks, fijn te borrelen en te dineren.

Photo 18-02-13 23 00 39Photo 18-02-13 20 45 02Photo 18-02-13 20 45 54 kopiePhoto 18-02-13 23 06 25Photo 18-02-13 23 01 33

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.