Redactie
Redactie Inspiratie 20 feb 2013
Leestijd: 3 minuten

9 Lokale Europese gerechten die je echt moet proberen

Eén van de vele leuke kanten van een Europese stedentrip is dat je een geldige reden hebt om veel van de lokale Europese gerechten kunt proberen. Je bent er immers maar even, toch?

Ondanks dat niet alle plaatselijke gerechten even smakelijk zijn, kun je in ieder land en vrijwel elke stad genieten van diverse gerechten uit eigen keuken. En dan bedoelen we niet pizza, paella of gyros, want dat kennen we inmiddels wel. De echte verrassingen vindt je namelijk in de lokale keukens.

Ribollita (Toscane, Italië)

Deze Toscaanse soep, die te vergelijken is met minestronesoep, is een typisch gerecht voor de armen. De soep bevat voornamelijk goedkope ingrediënten, zoals brood, wortelen, kool en bonen. Tegenwoordig kun je ribollita in vele soorten krijgen, waaronder variaties met vlees. Combineer robollita met een ander lokaal gerecht, zoals cinghiale , wild zwijn.

Ribolita

Tomate-crevette (België)

Een erg simpel, maar onweerstaanbaar gerecht is tomaat-garnaal, of tomate-crevette. Een tomaat wordt gevuld met noordzeegarnaal, mayonaise en -naar smaak- ei, peterselie en wat zout en peper.

Tomaat-garnaal

Chushki Burek (Bulgarije)

Een even smakelijk als calorierijk voorgerecht is chushki burek, paprika met kaas. Uitgeholde paprika’s worden gevuld met een mix van Bulgaarse feta-kaas, een ei, peterselie en -naar smaak- wat chilipeper. De paprika’s verdwijnen vervolgens met wat bloem in de hete olie, of eventueel in de oven. Dit gerecht wordt in grote delen van de Balkan gegeten, maar is vooral in Bulgarije erg populair.

Bacalhau com natas (Portugal)

De Portugese keuken staat bekend om de vele ovengerechten met ingrediënten als room, kaas en vis, en Bacalhau com natas (kabeljauw met roomsaus) is hier een typisch voorbeeld van. De hoofdingrediënten van deze ovenschotel zijn aardappelen, ui, kabeljauw en room. Een beetje gegratineerde kaas maakt het eenvoudige, maar zeer smakelijke gerecht helemaal af.

Bacalau

Boxty (Ierland)

Waar aan de voedselrijke Ierse kusten vooral vis- en schelpdiergerechten op de menukaart staan, is Boxty een gerecht dat je voornamelijk in het noorden van Ierland en het zuiden van Noord-Ierland aantreft. Het was oorspronkelijk een gerecht voor de armsten der armen, boxty betekent vrij vertaald armenbrood. De laatste decennia worden deze hartige aardappelpannekoeken, die vaak gevuld zijn met vlees, groente en/of kruiden, door steeds meer Ieren gegeten.

Risotto ai Funghi Porcini (Italië)

Risotto staat in vele restaurants op de menukaart, maar waar kun je beter genieten van een heerlijke risotto met eekhoorntjesbrood dan in Italië? Risotto is namelijk een vrij lastig gerecht om écht goed klaar te maken, maar de meeste Italiaanse koks hebben de langdradige bereidingswijze perfect onder de knie.

Risotto

Medovník (Tsjechië)

Een stukje typisch Tsjechische Medovník is de perfecte manier om een diner mee te eindigen. Deze honingcake wordt al eeuwenlang gegeten in Tsjechië en is in veel van de karakteristieke restaurantjes in Praag te verkrijgen, maar je kunt Medovník ook bij de bakker kopen.

Pestiños (Andalusië, Spanje)

Veel typisch Spaanse gerechten, waaronder tapas en gazpacho, komen eigenlijk uit de lokale Andalusische keuken. In Andalusië zie je invloeden uit vele culturen, en dit zie je ook terug in lokale gerechten. De plaatselijke zoete desserts zie je namelijk niet alleen in Zuid-Spanje, maar ook in Noord-Afrika. Pestiños zijn hiervan een heerlijk voorbeeld, dat overigens vooral tijdens Pasen veel gegeten wordt.

Dobos Torta (Hongarije)

Als je aan het lijnen bent, kun je de Hongaarse dessertkaarten maar beter mijden. Eén punt van deze gelaagde chocolade-karameltaart, die werd bedacht door de Hongaarse banketbakker József Dobos, bevat zo’n 500 caloriën. Dobos Torta past dus niet in ieder dieet…

Dobos tarte

Met dank aan Stedentripper.com.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.