Redactie
Redactie Dineren 28 nov 2016
Leestijd: 5 minuten

De Kruidfabriek van Peter Lute in Amstelveen: een parade van genot

Na jarenlang onder eigen naam een restaurant in Ouderkerk aan de Amstel te hebben gerund, vond chefkok Peter Lute het tijd voor een grootschalige verandering.

Het hoogpolige tapijt ging de deur uit, er werd plaats gemaakt voor een prachtige open bar, het menu ging op de schop én de naam veranderde naar… De Kruidfabriek.

Een avond lang culinair genieten

Een grootschalige verandering

Peter Lute begon zijn restaurant ooit als tegengas tegen sterrenzaken, waarbij echt eten en een relaxte sfeer centraal stond. Na veertien jaar één van de beste restaurants uit de omgeving te zijn geweest, begon het veilige gevoel te benauwen.

Om ervoor te zorgen dat niet alleen de gasten, maar ook het personeel, Peter Lute en zijn vrouw continu blijven worden uitgedaagd, werd de grootschalige verandering in gang gezet.

Na een periode van dichte deuren werd op 1 september dit jaar het vernieuwde restaurant geopend, en met succes. Als we de chef-kok vragen wat hij van het nieuwe restaurant vindt, begint hij meteen te glunderen en worden we gelijk aangestoken door zijn tomeloze enthousiasme. Als er iemand goed een passie en visie kan overbrengen, is het Peter wel.

De Kruidfabriek

De vernieuwde zaak heeft nog steeds die relaxte sfeer, maar dan een stuk stoerder en losser. Ja, de witte tafellinnen liggen nog steeds op tafel en als je terugkomt van het kleinste kamertje ligt je stoffen servet netjes opgevouwen op tafel, maar de gerechten zijn stuk voor stuk spannend en extreem smaakvol.

De nieuwe naam is een mix van de oorspronkelijke bestemming van het gebouw (een kruitfabriek) en de kruiden die centraal staan in zowel het interieur als de keuken.

Bron: De Kruidfabriek

Het menu

Het menu is opgebouwd uit verschillende gerechten van formaat tussengerecht, waarbij je er zelf een aantal kan uitzoeken of je kan de keuze overlaten aan de keuken.

De prijzen per gerecht variëren van €10,- tot €22,- per stuk, maar kies je voor het menu van de chef dan kost het je slechts €11,- per gang.

Ook is er een vegetarisch 5-gangen menu (€45,-) en zijn er een aantal bijgerechten (frietjes met kruidenmayo, kropsla met verse kruiden, polentafriet met truffelmayo en brood met ‘superdips’) van gemiddeld €5,- per gerecht.

Culy ontdekt…

Omdat de kaart werkelijk alleen maar aantrekkelijke gerechten siert, laten we de keuze over aan de chef. We krijgen een vlucht door de kaart en werkelijk elk gerecht is een bom van smaak, met harmonieuze maar tegelijkertijd heftige combinaties en prachtige opmaak.

Beginnend bij een amuse van olijf met vadouvan en sepia, en brood met ‘superdips’ (hummus, rode-paprikamayo en goddelijke avocado-limoencrème).

Het olijfje is lekker, maar het (van binnen nog warme) broodje met extreem knapperige korst en met name de avocado-limoencrème zijn zonder te overdrijven goddelijk.

Eén van de gerechten die ons het beste bijblijven is de krachtige gazpacho van paprika met zoet-zachte Spaanse gamba, pittige chorizo en frisse komkommer.

De kool van de barbecue met merg, kokkels en knapperige crackertjes is wederom hoog op smaak, maar valt bijna in het niet bij de krachtige gazpacho.

Dit geldt ook voor de op dennennaalden geroosterde zeebaars met Thaise kruiden en een krachtige jus: het geheel is wederom heerlijk, maar we snakken naar nog zo’n fantastisch gerecht als de Spaanse klassieker in een nu al favoriet Lute-jasje.

Alsof de keuken ons heeft horen denken volgen twee waanzinnige gerechten, die ervoor zorgen dat dit diner de boeken ingaat als één van de beste van het jaar.

De risotto waar ons oog al direct op was gevallen wordt geserveerd met een zijdezacht Parmezaan-schuim, marbré van lardo en bresaola, en een lading verse truffel, en is nog beter dan we hadden durven dromen.

Ook de sole meunière 2.0 (in roomboter gebakken zeetong) is waanzin en eten we met een perfect gegaarde duxelles, flinterdunne toast en het fenomeen genaamd zomer-béarnaise.

Dat laatste is een verzinsel van Peter, waarbij de boter wordt vervangen door olie en de dragon wordt fijngemalen met de olie. De saus wordt eerst opgedraaid als een soort mayonaise en luchtig gemaakt in de kidde; het resultaat is een frisse en niet te zware, maar tegelijkertijd romige, luchtige saus waar we weken na dato nog steeds over hebben.

De roze wolk waarop we ons bevinden blijft gelukkig zweven, want ook de traditionele gevogelte- en vleesgerechten die volgen zijn wederom on point.

De gevulde kwartel wordt geserveerd met een knapperig pootje, foie gras, king boleten en morieljes, en het gerecht van melkkoe bestaat uit plakjes ribeye, een bitterbal, draadjesvlees en eigen saus.

Hoewel we geen boe of bah meer kunnen zeggen, laten we door onze nieuwsgierigheid toch twee desserts door komen. En ja, we vallen in herhaling: ook deze gerechten zijn een feestje!

De chocoladetuin bestaat uit stukjes brownie, meringues van kruidenyoghurt, fris basilicumijs en chocolademousse, en bij het meer zomerse dessert staat Japanse mini perzik centraal, samen met een soort cannelloni gevuld met vlierbloesemgelei, frambozenijs en verse frambozen.

Een parade van genot

Van de het knapperige brood met goddelijke avocado-limoencreme tot de intense gazpacho, en van de risotto tot de zeetong met meer dan geweldige zomer-béarnaise; dit was een parade van genot.

Alle smaken pasten perfect bij elkaar en waar de ietwat comfortabele gerechten zorgden voor een relaxt gevoel, daagden anderen juist uit tot nadenken en het optimaal gebruiken van onze smaakpapillen.

Het diner bij De Kruidfabriek zal ons nog lang bijblijven en zorgt voor een prominente plek op ons lijstje met favoriete restaurant.

Want naast dat alle gerechten van A tot Z hoog scoorden, was ook de bediening professioneel doch relaxt, de sfeer ontspannen en de algehele ervaring een 10 waard. Wij komen zeker terug, de vraag is alleen hoe snel, snel genoeg is.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.