Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Restaurants 30 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

Cape Town Social Club: Zuid-Afrika vertaald in elegante (groente)gerechten

Het wordt steeds duidelijker: Zuid-Afrika heeft verdomd veel te bieden op culinair vlak. Ben je daar ooit naartoe gereisd dan weet je dat al langer, maar het ziet ernaar uit dat die lange trip niet eens nodig is om hetzelfde te constateren. Niet alleen opent Margot Janse binnenkort haar SAAM in Amstelveen, ook Cape Town Social Club in Amsterdam is een Zuid-Afrikaanse nieuwkomer in ons land. Culy is erbij om het te ontdekken.

Cape Town Social Club zit in het Amsterdamse pand waar vroeger Jack’s Barbecue Shack zat. Het Zuid-Afrikaanse team van CTSC heeft stevig aan het interieur van die zaak gesleuteld om er zijn eigen stempel op te drukken. Blauw suède, warm licht, houten meubels… de sfeer is sereen en het interieur eenvoudig maar met smaak uitgekozen.

Cape Town Social Club
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Cape Town Social Club

Dat past goed bij de keuken die ze willen neerzetten: Zuid-Afrika in een elegant, hedendaags jasje. Want waar de meeste mensen Zuid-Afrika in één adem noemen met robuuste stukken vlees op de braai, bewijst Cape Town Social Club dat het ook anders kan. Hun versie van de nationale landskeuken draait juist om frissere, verfijndere gerechten. Voor Zuid-Afrikanen niks nieuws; voor westerlingen die dit aspect van hun keuken nog niet kennen wél verfrissend.

Verwacht geen puristische gerechten met louter Zuid-Afrikaanse ingrediënten; Zuid-Afrika als basis en creatieve sprongen naar andere eetculturen is waar het om draait. Dat representeert mooi de melting pot die Zuid-Afrika is: niet voor niets heeft het land elf officiële landstalen. Daarbij hebben ze bij CTSC ook een grote liefde voor groenten, niet zozeer om de vegan keuken belerend op te dringen, dan wel om te bewijzen hoe krachtig plantaardige gerechten kunnen zijn. Wij zijn benieuwd.

Cape Town Social Club
Bron: Winnie Verswijvel

Biltong op zijn best

Beginnen doen we met een welkomstdrankje dat ‘Thaise groene curry in een cocktail’ heet. Toegegeven: op de lychee na is ‘t niet erg Zuid-Afrikaans, al geeft het wél blijk van de creativiteit waarmee het bar- en keukenteam aan de slag gaat. Tot onze grote vreugde zien we die vindingrijkheid later op de avond ook in andere delen van het menu terug.

De eerste gang is nog de meest veilige: een rits hapjes met onder meer paddenstoelenpaté (lekker met de huisgemaakte chimichurri, alweer een sprong naar een ander werelddeel), gekonfijte knoflook, huisgemarineerde olijven en sublieme biltong. Centraal tussen dit lekkers staat zuurdesembrood als vehikel om dit lekkers op te vervoeren. Het ene hapje wat vernieuwender dan het andere, maar de diversiteit van wat op tafel komt representeert de Zuid-Afrikaanse smeltkroes aan culturen mooi.

Cape Town Social Club
Biltong op zijn lekkerst. Bron: Winnie Verswijvel voor Culy
Voorgerecht bij Cape Town Social Club
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Shiso met kreeft en aardpeertartaar

De echte creativiteit zien we vooral in de gerechten die daarna volgen. Die zijn bedoeld om te delen en zijn dan wel kleiner qua portie maar compenseren volop met smaak. Zo is het met kreeft gevuld shisoblad een heerlijk onalledaags hapje: de interessante texturen en anijstonen winnen ons hart.

Daarna vult de tafel zich met deelgerechten die de eerder genoemde liefde voor groenten mooi bewerkstelligen. Tartaar van aardpeer met olijf, dukkah en croutons, broccolini met ajo blanco en hazelnoot of boerenkool van de barbecue met granaatappel en geitenkaas… Het is geen leugen dat ze bij Cape Town Social Club snappen hoe een goed gerecht bestaat uit textuur en vernieuwende combinaties, plantaardig of niet.

Cape Town Social Club
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy
Cape Town Social Club
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Zuid-Afrikaanse gastvrijheid voorop

Met blijk van veel Zuid-Afrikaanse gastvrijheid krijgen we bovendien ook de lekkerste wijnen uitgeschonken: door het personeel geselecteerd uit zijn favoriete wijngaarden uit het land. De ossenhaas met zwarte peper, truffel en tonkaboon krijgt bijvoorbeeld gezelschap van een blend van Syrah, Grenache en Cinsault: een lichtere rode wijn die de Bourgondische smaken van het gerecht mooi in balans houden.

We kunnen het mensen aanraden, zo’n Zuid-Afrikaanse dinerervaring. Al is het maar voor de ijssandwich met witte chocolade-hazelnootsaus als toetje, want – we zouden het bijna vergeten te vermelden – daar dromen we sinds ons bezoek nog steeds van.

Cape Town Social Club
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Adres en openingstijden Cape Town Social Club:

Ook die veelzijdigheid van Zuid-Afrika ervaren? Knoop volgende gegevens even in je oren:

Raamstraat 27

1016 XL Amsterdam

Cape Town Social Club is geopend van woensdag t/m zaterdag van 17:30 tot 01:30.

Cape Town Social Club
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy
Cape Town Social Club
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.