Sophie Fleur Jongebloed
Sophie Fleur Jongebloed Restaurants 9 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Café Clementine in Barendrecht: een stukje Frankrijk in een kas

Café Clementine is piepjong en heeft nog maar net de deuren van haar glazen kasrestaurant geopend! Dit lichte restaurant met wit linnen, een citrusboom (clementines, juist ja) en lichte Thonet stoelen staat in een nieuw rauw gebied aan de oostkant van station Barendrecht.

Onder de rook van Rotterdam opende afgelopen februari pop-up café Clementine. Het all-day café is aan het pionieren en geeft toekomstige bewoners een voorproefje van de nieuwe wijk de Stationstuinen, want over pak ‘m beet tien jaar staan in dit gebied 3000 woningen.

Maar goed, nu kun je hier gewoon de hele dag lang aanschuiven voor een kop koffie, glas wijn en poussin of een portie oesters. Een stukje Frankrijk in Barendrecht. Voilà!

De leukste kasrestaurants (waar je eten naast je bord groeit)

Glazen kas

Waar kan een café vernoemd naar een citrusvrucht beter gedijen dan in een glazen kas; dat moeten de ondernemers hebben gedacht toen ze vorm gaven aan Café Clementine. Het is een vriendelijk welkom, met al dat licht. Echt een plek waar vruchtbare gesprekken uit de grond springen én dat onder het genot van een lekker drankje en lokale producten.

Van dichtbij

Leuk: de naam Café Clementine is geïnspireerd op de omgeving. Dit is namelijk precies de plek waar honderd jaar geleden de groenten en fruitveiling van Barendrecht is begonnen. Een stukje geschiedenis dus.

Op Rijnmond.nl leren we over de veiling: “het bepalen van een prijs is een probleem voor de tuinders aan het eind van de negentiende en begin twintigste eeuw. Een veiling biedt uitkomst, daar komen tuinders en handelaren samen.”

“Een veilingmeester noemt een prijs en de handelaar die als eerst ‘mijn!’ roept, is de koper. In 1915 besluiten de tuinbouwverenigingen uit Barendrecht en Ridderkerk om samen één veiling op te richten: de Coorperatieve groente- en fruitveiling Barendrecht en omstreken. Die veiling wordt gevestigd in een houten gebouwtje bij het station van Barendrecht.” Oftewel: de plek waar nu Café Clementine is gehuist, of beter gezegd gekast.

De aardbeien – destijds een belangrijk gewas voor de Barendrechtse tuinders – zien we niet terug op de kaart, daar is het vast nog te vroeg voor.

Café Clementine
Bron: Café Clementine Café Clementine

De hele dag Café Clementine

Bij Café Clementine mag je van 09:00 uur ‘s ochtends tot 22:00 uur ‘s avonds aanschuiven voor simpele én speciale versnaperingen. Oesters zijn er de hele dag, evenals de artisjok met mosterd, dragon, venkel en makreel. Er is een eekhoorntjesbroodsoep met een crostini en all-day spek met taugé, rode spitskool (daar zijn we benieuwd naar) en teriyakisaus.

Er is geen aparte ontbijtkaart, wel zijn er snacks zoals ‘spiced fries’, sardientjes uit blik en aparte broodjes: pita’s, sandwiches en toast. Als het broodje pastrami met mosterdjam en de beyaz peynir (Turkse witte kaas die met groenten, focaccia en olijven komt) zo lekker smaken als ze klinken, springen we morgen nog in de trein naar Barendrecht. Een enkeltje a.u.b!

Het adres van Café Clementine:

Spoorlaan 7

2991 LD Barendrecht

Meer info? Check de website van Clementine.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.