Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Restaurants 6 jul 2021
Leestijd: 4 minuten

Bar Bistro Bravour: Franse keuken met een verfrissende eigen stempel

Fun fact: wanneer mensen ons vragen naar de beste culinaire pareltjes van ons land, vallen we verrassend genoeg toch vaak nog even stil. Er is namelijk zó veel, maar welke hotspots wil je nou écht aan iedereen aanraden? Dat blijkt toch nog een moeilijke. Sinds kort is daar echter verandering in gekomen. Door ons bezoek aan Bar Bistro Bravour weten we: hier kunnen we mensen met een gerust hart naartoe sturen.

Bar Bistro Bravour is een gezellige hotspot in Amsterdam-Oost. Voordien zat daar trouwens Visbar Beet, maar zoals bij wel meer horecazaken gaf de pandemie brandstof voor een nieuw concept. Dat concept wordt nu ingevuld als Franse keuken met een wereldse twist. Niks te stijf en omhoog geblazen, wél gewoon goed eten aan een net gedekte tafel. Zo hebben we ‘t graag.

Bar Bistro Bravour
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Tonic-oesters en vongole

We trappen de avond af met oesters. De versie van Bravour is met tonicbolletjes (zelfgemaakt van agar agar) en zeekraal: een creatieve en interessante combinatie. De frisse smaken in de toppings doen het ziltige alle eer aan.

Bar Bistro Bravour
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Op tafel komt kort daarna ook een portie vongole met een botersausje en fijn gesnipperde bieslook. Het is een gevalletje: goede producten, goede bereiding – precies zoals dat moet zijn. Erbij krijgen we trouwens champagne die wordt uitgeschonken in een wijnglas (“Want zo is ‘ie het mooist”). Dat geeft meteen prijs dat wijnen hier serieus worden genomen, zoals het een goede Franse bistro betaamt.

Bar Bistro Bravour
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Bar Bistro Bravour: de nodige portie funk

De rest van de avond worden we bediend met kleinere en grotere gerechtjes. De sommelier schenkt ons daarbij steeds een bijpassende wijn in – waardoor de tafel gezellig vol komt te staan met halflege glazen en borden. “Het is een bistro, er mogen gerust vier glazen tegelijk op tafel”. Het hoort allemaal een beetje bij de ongedwongen sfeer die er hangt, maar des te verfrissender is de hoge kwaliteit van de producten en de wijnen waarmee die samengaat.

En wat die wijnen betreft: verwacht niet alleen maar klassieke Franse exemplaren, maar gerust ook een portie rock ‘n roll. Daar houden ze nou eenmaal van – het mag gerust een portie funk hebben. Zo krijgen we een atypische riesling die oorspronkelijk bedacht is als huiswijn voor een technoclub in Berlijn. De smaak is funky en fris en het zijn dit soort details en verhalen waarmee ze bij Bar Bravour hun eigen stempel weten te drukken op hun concept.

Overtuigende smaken

Wat komt er verder nog voor lekkers op tafel? Een gerechtje met buikspek, rettich, rauwkost en pinda-kokoscrunch bijvoorbeeld. Opvallend is dat de rauwkost flink wat pit bevat (lekker!). De kok durft zelfverzekerd te kiezen voor overtuigende, sterke smaken.

Bar Bistro Bravour
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Dat bewijzen trouwens ook de huisgemaakte rendangkroketten, waarvoor ze in de buurt bekend staan. Dat zijn zó’n smaakbommetjes dat wij volledig begrijpen waarom mensen uit de buurt hier geregeld stranden voor een portie kroketjes en een glas wijn. Wij kunnen ons trouwens maar weinig gezelligers inbeelden dan dat.

Bar Bistro Bravour
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Misospitskool en lam met tandoori

Qua hoofdgerechten krijgen we onder de meer de spitskool. Die wordt op smaak gebracht met misoboter (een beetje zoals in ons recept voor spitskool met umamiboter!) en krijgt gezelschap van knolselderijpuree en gerookte amandel. Dit is vega eten 2.0 jongens.

Bar Bistro Bravour
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

We proeven ook het lamsvlees met parelgort, erwtjes en tandoori. Ook dit is verfrissend en perfect op smaak, met ontzettend mals lamsvlees. Wat kunnen we nog meer vertellen? Dat ook de toeten subliem zijn (appelroosjes met rozenwater, boerenjongens ijs, bacon en pecan!), en dat je ook nog ‘ns de keuze hebt uit hele goeie cocktails.

Bar Bistro Bravour
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Maar vooral ook dat Bar Bistro Bravour een plek is die je met een gerust hart aan iedereen kunt aanraden: aan je foodievrienden die uitgebreid willen tafelen, maar ook aan de mensen in Amsterdam-Oost die na hun bezoek aan de Dappermarkt even op adem willen komen met een glas en een kroketje. Kortom: je weet nu wat je moet antwoorden wanneer mensen je vragen naar foodtips…

Adres en openingstijden Bar Bistro Bravour:

Dapperstraat 26

1093 BW Amsterdam, Nederland

Bar Bistro Bravour is geopend van woensdag tot en met zondag. Check de website voor de exacte openingstijden. 

Bar Bistro Bravour
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.