Zo maak je thuis Limburgs zuurvlees (zoervleisj)
Elke Limburger kent het, en iedereen die het (nog) niet kent, moet absoluut blijven lezen. Limburgs zuurvlees, ofwel zoervleisj, is een op en top winters gerecht vol smaak. Met dit zuurvleesrecept kun je er ook thuis van genieten.
We kregen dit recept voor Limburgs zuurvlees (of zoervleisj dus), dat heel goed thuis te maken is, van een vaste Culy-lezer. Je moet er even wat tijd voor uittrekken en tijdig beginnen door de tijd die nodig is voor het marineren van het vlees. Verder is het gerecht low & slow en hoef je niet veel te doen, een supermakkelijk recept dus!
Dit is waarom wild een betere optie is (en probeer ook eens deze stukken)
Serveertip voor zuurvlees
Dit Limburgs zuurvleesrecept kun je op verschillende manieren serveren. Op de Culy-redactie zijn we dol op friet erbij en dan vooral shoestring fries, Deze superdunne frietjes zijn niet helemaal traditoneel, maar wel onwijs lekker. Je maakt het net als gewone friet, alleen snijd je de frieten nog dunner. Een mandoline kan hiervoor handig zijn. Je kunt het natuurlijk ook met gewone – of dikke – frieten serveren.
Naast friet zijn aardappelpuree of aardappelkroketten ook lekker op je bordje zuurvlees. Doe daar dan spruitjes met spekjes of rodekool bij. En natuurlijk wat lekkers te drinken: een glas stevige rode wijn, een goed abdijbier of een glas port.
Wat serveer je bij stoofvlees? (hint: bloemkoolrijst, friet en meer)
Limburgs zuurvlees maken: het recept
Een dag van tevoren
- Snijd het vlees in flinke stukken.
- Marineer de stukken vlees een nachtje in een mengsel van water, natuurazijn, specerijen en de gesneden uien. Zorg dat het vlees volledig onderstaat.
De volgende dag
- Haal het vlees de volgende dag samen met de uien uit de marinade. Vis ook de laurierblaadjes eruit, de kruidnagels en jeneverbessen gooi je weg. Bewaar wel het marinadevocht van het zuurvlees.
- Zet een grote braadpan op het vuur en smelt daar in een flinke klont boter.
- Dep het vlees goed droog en bestrooi vervolgens met zout en peper.
- Braad het vlees goudbruin aan alle zijdes. Doe dit eventueel in delen, zodat de pan niet te vol raakt en het vlees goed kan bakken.
- Haal het vlees uit de pan en voeg de uien toe. Bak deze ongeveer 5 minuten.
- Doe het vlees en de laurierblaadjes er daarna weer bij, samen met één kopje van het marinadevocht, de appelstroop, bruine basterdsuiker, speculaaskruiden en de verkruimelde ontbijtkoek.
- Laat ruim een 2 tot 4 uur op laag vuur zachtjes stoven (of zet het ongeveer 8 uur op 80 graden met deksel op de pan in de oven).
- Maak de saus indien nodig dikker met wat extra ontbijtkoek. Proef het zuurvlees, en breng eventueel op smaak met een beetje zout en peper en voeg eventueel nog wat suiker toe naar smaak.
Meer recepten voor stoofvlees:
- Misschien niet het makkelijkste gerecht om te maken, maar het proberen waard: rendang
- Leer de Perzische keuken beter kennen: Fesenjan met kip en granaatappel
- Verlangen naar een oud-Hollandse klassieker? Dan moet je hachee maken