Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 13 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: zoete aardappelpolenta met sambalvis

Polenta maak je zo saai of zo spannend als je zelf wil. Breng je ‘t niet op smaak, dan is er weinig aan. Maar geef je ‘m veel smaak, dan wordt het al gauw een goddelijk goedje. Deze zoete aardappelpolenta met sambalvis zit zonder twijfel in die laatste categorie. Van een lekker doordeweeks maaltje gesproken…

Wij vinden het altijd fantastisch om een romig bijgerecht te combineren met een ander ingrediënt vol smaak en pit. Dat contrast is namelijk zo fijn, en dat is exáct wat we bij deze zoete aardappelpolenta met sambalvis hebben gedaan. De vis een echte smaakbom, de polenta lekker zacht: heerlijk is dat.

zoete aardappelpolenta met sambalvis
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Zoete aardappelpolenta met sambalvis

Verwarm de oven voor op 200 graden. Plaats een rooster in het midden van de oven. Verpak de zoete aardappel in aluminiumfolie en schik ‘m op de rooster. Bak gedurende 40 minuten (of tot je met een mesje heel makkelijk doorheen de aardappel kunt snijden) en laat afkoelen. Snijd de schil ervan af met een mesje en snijd in kleine blokjes. Zet apart.

Maak in een kommetje de marinade voor de vis. Roer daarvoor de sojasaus met de honing, de sambal en de geraspte gember door elkaar.

Dep de stukken witvis droog en laat ze in de koelkast marineren in de marinade.

Breng de bouillon en de melk zachtjes aan de kook in een pan op medium vuur.

Doe de polenta bij de pan en roer goed. Zet een beetje extra water klaar voor wanneer je merkt dat de polenta aan de bodem gaat kleven. Schenk er in dat geval steeds een beetje meer water bij, dan komt ‘t goed.

Doe de blokjes zoete aardappel bij de polenta en mix met de staafmixer tot een gladde massa (met een pureestamper kan ook). Roer ook de boter door de polenta en kruid af met zout en peper. Hou warm op een laag vuurtje en roer af en toe.

Verhit een schuit plantaardige olie op medium vuur en bak er de stukken gemarineerde vis in aan.

Schep de zoete aardappelpolenta op borden, schik er de vis op en maak af met wat sesamzaadjes, een beetje extra sambal en wat van de bosui.

zoete aardappelpolenta met sambalvis
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Meer met polenta?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.