Zo maak je klassieke bordelaisesaus

Culy 10 jan 2016 Diner

Hollandaisesaus, béarnaisesaus, béchamelsaus… kun jij ze maken? Er is nog eentje om aan je sauzen repertoire toe te voegen: bordelaisesaus. Hij smaakt net zo elegant als hij klinkt.

De saus werd vernoemd naar de Bordeaux-streek in Frankrijk, en betekent letterlijk ‘zoals in Bordeaux‘. Het belangrijkste bestanddeel: goede rode wijn. Niet zo gek, als je aan de oorsprong denkt!

Bordelaisesaus is perfect om te serveren bij biefstuk of ander rood vlees.

Zo maak je ‘m:

Snipper de sjalot fijn en stoof zachtjes in wat boter. Voeg daar de wijn, bouillon of fond, tijm en laurier aan toe. Laat 10 tot 20 minuten sudderen en inkoken op laag vuur. Klop er daarna met een garde de blokjes koude boter door en laat het geheel binden. Breng eventueel nog op smaak met peper en zout.

Tip: soms wordt er ook nog merg aan de saus toegevoegd, of erbij geserveerd.

bordelaisesaus

Bron: Flickr

  • 300 ml volle rode wijn
  • 2 sjalotjes
  • 400 ml runderbouillon of kalfsfond
  • 1 of 2 takjes tijm
  • 1 blaadje laurier
  • 100 gram koude boter, in blokjes + wat extra
  • Peper en zout
Reageer op artikel:
Zo maak je klassieke bordelaisesaus
Sluiten