Redactie
Redactie Drankjes 22 jan 2014
Leestijd: 3 minuten

Culy & Kids: zelf diksap maken

De rubriek Culy & Kids wordt geschreven door foodblogger én mama Francesca van FrancescaKookt.nl. Dit keer maakt ze zelf diksap. Lekker én gezond! 

“Geef minder suiker aan kinderen!” Je hoort het aan alle kanten, en niet ongegrond. Want ongezien geven we onnodig veel suikers aan onze kinderen. In veel kant-en-klare producten worden geraffineerde suikers toegevoegd om de simpele reden dat kinderen het dan lekkerder vinden. En waarom, is de natuur al niet zoet genoeg?

80-20 regel

Eerst maar even een bekentenis. Ik geef gewoon suiker aan mijn peuter. Hij mag snoepjes, chocola en koekjes. Maar wel met mate. Ik geloof in de 80-20 regel; 80% gezond en 20% ongezond. Kinderen houden zo van snoepen en laat ze af en toe gewoon, daar worden ze blij van. Dat vrolijke koppie als hij een stukje chocola in zijn mond stopt is goud waard.

Kant-en-klare pakjes

Er is wel een product waar ik veel moeite mee heb en dat zijn de kant-en-klare pakjes drinken. Als er ergens ongezien veel suikers in zitten dan is het daarin wel. Dus thuis komen er geen pakjes in. We zijn van melk overgestapt naar water en voor de lekker hebben we biologische diksap zonder suikers in huis. Inmiddels heeft peuter de keuze: wil je water of appelsap (de verzamelnaam bij ons thuis voor diksap)? En steeds vaker hoor ik “doe maar lekker water mama”. Dat doet mijn mama-hart goed, want als hij op deze leeftijd gewend raakt aan water drinken dan heeft hij daar later veel profijt van.

Homemade diksap

Een tijdje terug vroeg ik mij af, hoe maak je eigenlijk zelf diksap? Na wat gegoogle vond ik er vrijwel niets over op internet en dat maakte mijn nieuwsgierigheid nog groter. Aan de slag dus met zelfgemaakte appel diksap! Hieronder vinden jullie het recept en ik kan alvast verklappen dat het heerlijk is. De pure smaak van appel in een siroopachtige vorm, zoals diksap hoort te zijn. Even aanlengen met water en je hebt een heerlijk natuurlijk drankje voor je peuter. En niet geheel onbelangrijk, de peuter heeft het goedgekeurd.

Kokosbloesemsuiker

In het recept heb ik gebruik gemaakt van kokosbloesemsuiker. Deze natuurlijke suikervervanger is mijn favoriet in de keuken. Je kunt er ook oerzoet voor gebruiken of je laat de suikervervanger uit het recept voor een volledig natuurlijke diksap.

Appel diksap_3

Zo maak je het:

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in grove stukken. Doe de appels met de kokosbloesemsuiker en citroensap in een pan en schenk er een klein bodempje appelsap bij.

Breng dit aan de kook en laat een uurtje zachtjes pruttelen totdat je appelmoes hebt. Zet een vergiet op een grote kom en leg er een kaasdoek in. Schep hier de moes op. Bind de kaasdoek dicht, zet er iets op met een beetje gewicht en laat een nacht uitlekken.

De volgende ochtend knijp je het doek goed uit zodat al het vocht uit de moes is. Schenk dit in een pannetje en laat inkoken totdat je een lichte siroop overhoudt. Zeef de siroop en schenk in een gesteriliseerde glazen fles en laat afkoelen. Et voilà, daar is je zelfgemaakte appel diksap! Je houdt van de 2 kilo appels ongeveer 400ml siroop over. Daar doen wij thuis zeker 2 weken mee.

Variatie

Tip: dit recept is ook perfect te maken met ander zacht fruit zoals bijvoorbeeld peer en mango, of een combinatie van verschillende fruitsoorten. En ik kan niet wachten tot de zomer, met al dat heerlijke zoete zomerfruit. Ook heerlijk als siroop voor over de yoghurt.

Over Francesca Kookt!
Francesca is mama van peuter Jessey (2), foodblogger en werkt in de reclame. Een druk leven waar food centraal staat en waar eten niet alleen goed, maar ook leuk moet zijn. Want samen eten geeft plezier én verbindt. En als wij dit als volwassenen uitdragen naar elkaar en naar onze kinderen, zal dit veel positieve effecten hebben voor de ontwikkeling van onze toekomstige generatie lekkerbekken. Daarom reist Francesca met Kleine Kokkies door het land om kinderen met al hun zintuigen voedsel te laten ervaren. Meer informatie op www.francescakookt.nl.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.