Heet, heter heetst: zelf chili-olie maken

Lai-Wah Chong 5 aug 2018 Diner

Kan jouw eten niet pittig genoeg zijn? Maak dan eens zelf hete chili-olie om extra veel pit aan je gerechten te geven!

Op de site van The Woks of Life vonden we dit gemakkelijke recept om zelf chili-olie te maken. Ze gebruiken hier onder andere Szechuan-peperkorrels voor die je in de Aziatische supermarkt kan vinden. Heb je geen Szechuan-peper gevonden? Gebruik dan een combinatie van zwarte peperkorrels en korianderzaadjes.

In een afgesloten, gesteriliseerde glazen pot blijft de olie nog ongeveer 6 maanden goed.

ZO MAAK JE ZELF CHILI-OLIE

Verhit de olie, steranijs, kaneelstokje, laurierblaadjes en Szechuan-peperkorrels in een kleine pan op middelhoog vuur. Wanneer de olie licht begint te borrelen, zet dan het vuur laag. Zorg ervoor dat de specerijen niet verbranden.

Laat de olie 30 minuten zo zachtjes staan. De olie is klaar als de kruiden donker van kleur zijn, maar niet zwart. Haal de pan van het vuur en laat de olie 5 minuten afkoelen.

Leg ondertussen de chilivlokken en het zout in een aparte hittebestendige kom.

Zeef het oliemengsel en schenk de gezeefde olie bij de chilivlokken en het zout. Roer goed door en laat volledig afkoelen.

Schenk in een glazen pot en zet in de koelkast. Of schep direct over je gerechten als Chinese nasi en snelle Chinese wontonsoep. Of serveer bij gyoza en krokant buikspek.

Heet, heter heetst: zelf chili-olie maken

Voor een flinke kom chili-olie:

  • 350 ml plantaardige olie (arachide- of druivenpitolie bijvoorbeeld)
  • 5 stuks steranijs
  • 1 kaneelstokje
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 eetlepels Szechuan-peperkorrels (of half zwarte peperkorrels/half korianderzaadjes)
  • 35 gram chilivlokken
  • 1 – 1½ theelepel zout

The Woks of Life

Reageer op artikel:
Heet, heter heetst: zelf chili-olie maken
Sluiten