Redactie
Redactie Diner 18 feb 2013
Leestijd: 1 minuut

Zeebrasem uit de oven met venkel, tijm en olijfolie

Dit heerlijke recept voor zeebrasem uit de oven komt uit het geweldige boek Werken met vis van Bart van Olphen. Een lekkere en eenvoudige manier om een vis in zijn geheel klaar te maken. De sappen die gedurende de bereiding uit de vis in de schaal belanden, gebruik je verder als jus bij het gerecht.

* In plaats van zeebrasem kun je ook een van de volgende vissoorten gebruiken: zeebaars, zeebrasem, heek, harder, pon, snoekbaars, forel, mul, zalm of wijting.

Verwarm de oven voor op 200 graden en knip de staart van de vis af, omdat deze bij de hoge temperatuur zal verbranden. Maak om de 2-3 centimeter een diagonale ondiepe snee in de vis, aan beide kanten. Leg de vis in de ovenschaal en sprenkel driekwart van de olijfolie over de vis en in de inkepingen. Maal er peper over en bestrooi met grof zeezout. Ook in de inkepingen.

Doe een takje tijm, wat citroen en een paar venkelringen in de holte van de vis. Leg de overige tijm en het knoflook in de schaal met olijfolie. De holte kun je naar wens vullen. Overigens smaakt een verse hele vis zonder vulling met alleen een beetje olijfolie en grof zeezout ook heerlijk.

Zet de schaal in de oven gedurende 18-25 minuten, afhankelijk van de grootte van de vis. Je kunt dit testen met een kernthermometer, deze moet 60 °C aangeven voordat de vis klaar is om te serveren. Haal de vis uit de schaal en serveer hem met wat extra olijfolie en grof zeezout.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.