Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten Bijgewerkt: 1 dec 2025
Leestijd: 3 minuten

Deze zalm en croûte maak ik als ik het mezelf makkelijk wil maken

Culy zegt: neem het vooral rustig aan tijdens de feestdagen en kies voor deze makkelijke zalm en croûte, een deconstructed en croûte. Het is een krokant pakketje van bladerdeeg met zachte vis, geserveerd op een romig bedje van waterkers en spinazie.

Een relaxed voorgerecht voor kerst 2025

Dat gemakkelijk ook feestelijk kan zijn, bewijzen we ieder jaar opnieuw met onze Culy Homemade recepten. We zijn inmiddels pro’s op het gebied van makkelijke kerstrecepten, van focaccia-hapjes met Burrata tot een heel kerstdiner van de bakplaat! Ben je nog op zoek naar een uitdagend hoofdgerecht? Dan is deze porchetta met rozemarijn een absolute aanrader.

Zalm en croute | vis en croute | voorgerecht vis kerst
Ogechi Chibueze voor Culy

Recepten met bladerdeeg zijn onmisbaar tijdens kerst, zegt Culy’s Ogechi. Zij maakte al eerder een pithivier met eend en de beste saucijzenbroodjes met salie en ui-stuffing en cranberryketchup. Dit jaar kwam ze met het idee voor een en croûte, maar dan eenvoudig. Waar het vooral snel fout gaat is de natte bodem. Maar met dit foolproof recept zalm en croûte hoef je je daar geen zorgen om te maken. Let maar eens op!

Dit wil je bij je kerstdiner: patat met kaviaar en frisse citroenmayonaise

De truc is makkelijk: ontleed de en croûte en serveer de groente onder het bladerdeegpakketje in plaats van erin. Ja echt, waarom we nog niet eerder op het geniale idee zijn gekomen, begrijpen we ook niet.

Het voorgerecht is zo eenvoudig om er een doordeweekse avondmaaltijd van te maken. Maak een mooi ontwerp op het bladerdeeg en ga voor de beste kwaliteit. Onze favoriet is die van De Bijenkorf, verkrijgbaar bij Crisp, en hét voorgerecht van 2025 staat binnen 40 minuten op tafel!

Wordt je bladerdeeg niet mooi bruin? Dit is de truc
Zalm en croute | vis en croute | voorgerecht vis kerst
Ogechi Chibueze voor Culy
Zalm en croute | vis en croute | voorgerecht vis kerst
Ogechi Chibueze voor Culy

Zalm en croûte voor een relaxte kerst 2025

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Begin met de peterselie-kappertjes boter. Smelt 100 gram boter in de pan en voeg direct de 4 eetlepels kappertjes toe. Laat dit zachtjes pruttelen, ongeveer 5 minuten. Hak intussen 10 gram peterselie zo fijn mogelijk. Roer deze op het eind er doorheen en haal de pan van het vuur.
  3. Snijd de vis in blokjes van ongeveer 2 centimeter. Doe in een kom en breng op smaak met 2 eetlepels mosterd, het rasp van 1 citroen, 1/2 theelepel paprikapoeder, zout, zwarte peper en 2 eetlepels van de peterselie-kappertjes boter.
  4. Rol het bladerdeeg uit en verdeel in 8 vierkantjes. Prik in 4 van de vierkantjes gaten met een vork.
  5. Verdeel de vis over de vakjes. Leg de rest van het bladerdeeg erop en druk goed aan. Maak eventueel een mooi patroon en maak een gaatje voor lucht om te ontsnappen. Heb je nog meer overgebleven bladerdeeg? Gebruik dat dan voor een mooi patroon.
  6. Bestrijk de zalm en croute met eigeel en laat 10 minuten rusten. Zet daarna 15 minuten in de oven, tot de vis gaar is en het bladerdeeg goudbruin en knapperig.
  7. Maak ondertussen de saus van de groente: fruit de sjalot in een klont boter tot hij zacht is. Doe de waterkers en spinazie in de pan en bak tot het geslonken is.
  8. Blus de pan af met 100 ml witte wijn en wacht tot de helft is verdampt. Roer daarna de bloem erdoorheen en giet in een stroom 500 ml visbouillon erbij. Laat dit 10 minuten pruttelen op laag vuur.
  9. Meng de roomkaas met mosterd en groene kruiden en voeg op het laatste moment toe aan de groente, roer tot het een romig geheel is en voeg peper en zout toe naar smaak.
  10. Verdeel de groente over diepe borden en leg de zalm en croute erbovenop. Schep de overgebleven peterselie-kappertjes boter langs de randen en serveer.

Eenvoudige voorgerechten 2025:

    Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

    Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

    Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.