Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 21 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: makkelijk kerstdiner van de bakplaat

Tijdens de feestdagen dineren zonder stress? Ga dan voor een kerstdiner van de bakplaat. Geen gedoe met ingewikkelde pannen of eindeloze afwas: alleen maar ongecompliceerde gezelligheid.

Een kerstdiner van de bakplaat betekent lekker eten en genieten van de feestvreugde zonder dat je de hele dag in de keuken hoeft te staan. Want binnen anderhalf uur zet je een fantastisch diner op tafel.

Bye bye ingewikkelde menu’s en lange boodschappenlijsten dus! Met het kerstdiner van de bakplaat creëer je namelijk een heerlijke maaltijd met minimale inspanning. Ook leuk: maak dit in afwachting van kerst, om zo optimaal in de sfeer te komen.

Kerstdiner van de bakplaat
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Zo maak je een kerstdiner van de bakplaat

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Leg de pastinaak, regenboogwortels, kippenbouten (met het vel naar beneden), kipfilet, spruitjes, sjalotten en aardappels op een bakplaat. Giet rijkelijk een flinke scheut olijfolie over de ingrediënten en strooi verse tijm en rozemarijn over de groenten en kip.
  3. Breng vervolgens op smaak met zout en peper en plaats de gehalveerde knoflookbol in het midden van de bakplaat.
  4. Leg aluminiumfolie over de bakplaat en rooster 45 minuten. Haal daarna de folie eraf. Draai de kippenbouten om met het vel naar boven en laat 45 minuten verder garen, of tot de ingrediënten van het kerstdiner gaar zijn.
  5. Knijp de helft van de geroosterde knoflookteentjes uit de bol en meng ze met de geroosterde groenten voor een heerlijke knoflooksmaak.
  6. Terwijl het kerstdiner in de oven is, bereid je de jus voor. Bak het spek daarvoor knapperig in een pan.
  7. Voeg de sjalotten toe en bak glazig.
  8. Doe daarna de Marsala erbij en laat verdampen. Volg met de kippenbouillon en laat de jus inkoken.
  9. Knijp een paar van de knoflookteentjes uit boven de pan en meng met de jus.
  10. Zeef de jus en doe weer terug in de pan. Voeg de room toe en proef af op peper en zout.
  11. Meng maizena met water en voeg toe aan de jus, zodat ‘ie indikt.
  12. Doe als laatst de blokjes koude boter bij de jus klop tot alles goed is gemengd.
  13. Garneer met extra verse tijm en rozemarijn en peterselie voor een feestelijke touch en serveer het kerstdiner van de bakplaat met de jus en de cranberrysaus.
Kerstdiner van de bakplaat
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Meer makkelijke recepten voor kerst:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.