De ster van je borrel: yakitorispiesjes met soja en sesam
Er zijn van die hapjes die altijd op zijn vóór je zelf ook maar een stokje kunt pakken. Deze yakitorispiesjes zijn daar zo’n voorbeeld van. Sappige stukjes kippendij, gelakt met een kleverige, zoet-zoute yakitorisaus waar je je vingers bij aflikt.
Yakitorispiesjes klinken misschien als iets wat ze alleen in een Japans restaurant voortreffelijk kunnen maken, maar je maakt ze verrassend makkelijk zelf. Ze zijn klein, kruidig, een tikje zoet en precies goed bij een koud biertje of een glas wijn.
Ideaal voor een feestje of borrel, want je kunt ze van tevoren voorbereiden en op het moment zelf snel afgrillen. Makkelijk te maken en onmogelijk om er maar één van te eten.
Maar je kunt ze ook als maaltijd serveren met gekookte rijst en bijvoorbeeld paksoi uit de wok.
Zelf yakitorisaus maken
De saus die zelfs onze sneakers nog lekker zou maken, is natuurlijk yakitorisaus. Het belangrijkste voor deze lekkere snack is dan ook om ervoor te zorgen dat de saus goed plakkerig is. Hierdoor blijft ‘ie goed aan de kipspiesjes plakken en krijgen ze die mooie glanzende laag die je voor ogen hebt.
Yakitorispiesjes en yakitorisaus: zo maak je ze zelf
- Snijd de kip in kleine blokjes en bestrooi met een flinke snuf zout.
- Rijg de blokjes kip op de prikkertjes en leg afgedekt in de koelkast voor later.
- Meng 4 eetlepels sojasaus, 4 eetlepels mirin, 2 eetlepels sake en de geraspte knoflook in een steelpan en breng aan de kook.
- Verwarm de oven voor op 220 graden en bak de kipspiesjes in 15 minuten gaar.
- Kook het mengsel op middelhoog vuur in tot een plakkerige saus.
- Draai het vuur uit en roer er 1 eetlepel sesamolie doorheen.
- Haal de kipspiesjes uit de oven en smeer ze in met de plakkerige saus. Bak nog één minuut in de oven.
- Leg de yakitorispiesjes op een bord en bestrooi royaal met sesamzaadjes en de gesneden bosui.
Meer snacks voor een feestje
- Chipstoren van naturel chips, manchego, ibericoham en hot honey
- Vegetarische empanadas (niet Tex-Mex, maar met een verrassende twist)
- Hot chicken wings (lekkere snack voor op ieder feestje!)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F02%2FMelvin-sturm-culy.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F07%2FYakitorispiesjes-2.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F07%2FYakitorispiesjes.jpg)