Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 15 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Culy Basics: winterse aardappelgratin

Oefff, deze winterse aardappelgratin met Gruyère en tijm is nog lekkerder dan we hadden durven hopen. Een onweerstaanbaar bommetje is het, waar wij eens in de zoveel tijd compleet voor zwichten.

Bij aardappelgratin is het belangrijk dat je met dunne, gelijkmatige plakjes aardappel werkt; neem hier dan ook je tijd voor en gebruik een scherp koksmes of een mandoline. Weersta daarna de verleiding om de plakjes af te spoelen: het zetmeel is nodig om de gratin een zekere binding te geven – al zal de klassieker altijd een beetje lopend blijven (en dat mag).

Klassieke aardappelgratin
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Aardappelgratin

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden.
  2. Neem er een ovenschaal bij en wrijf de ovenschaal in met de knoflook en vet daarna goed in met boter.
  3. Mix de volle melk met de room, de helft van de kaas, nootmuskaat en de blaadjes van een paar takjes tijm tot een romig mengsel (gebruik je blender of staafmixer).
  4. Bedek de bodem van de ovenschaal met een laagje aardappelschijfjes en bedek met een dun laagje fijn zout. Schenk er een beetje van het roommengsel over, tot de aardappeltjes net onder staan.
  5. Herhaal dit proces tot de ovenschaal volledig is gevuld. Je wil dus een laag aardappeltjes die nét onderstaat om mee te eindigen.
  6. Bedek de aardappelgratin met de rest van de kaas en breek een klont boter met je vingers in kleine stukjes. Verdeel ook deze over de gratin. Plaats je rooster zo dicht mogelijk bij de hittebron in de oven en bak 1 à 1,5 uur, of tot je mooie kleine bruine belletjes ziet.
  7. Haal de aardappelgratin uit de oven en maak af met wat extra takjes tijm, dit staat leuk.
Klassieke aardappelgratin
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Meer classics?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.