Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 13 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Feestdagenvis: vis in zoutkorst van Bart van Olphen

Zin om een lekker visrecept op tafel te zetten tijdens de kerstdagen? Bart van Olphen helpt je met de lekkerste recepten voor feestdagenvis! Met deze vis in zoutkorst zet je een echte showstopper op tafel.

Bart: “Voor mij is er niets zo mooi, niets zo makkelijk en niets zo lekker als een in zoutkorst bereidde hele vis. Door het maken van een korst om de vis wordt de vis onmogelijk droog, blijven alle smaken optimaal behouden en wordt de textuur goddelijk.

Zorg voor een mooie verse rondvis die goed is schoongemaakt. De buikholte vul je met kruiden en groenten – venkel doet ’t altijd goed – die je lekker vindt. De korst maak je modderig door een beetje water of eiwit met het grove zeezout te mengen.”

Ook interessant: trend bij moderne restaurants: groenten in een zoutkorst garen

Vis in zoutkorst
Bron: © David Loftus

Zo maak je vis in zoutkorst

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Dep de vis droog met keukenpapier. Vul de buikholte van de vis met de venkel, citroenplakken, peterselie, dille en de sinaasappelzeste.

Meng het grove zout met de eiwitten en een paar druppels koud water. Zodra het mengsel modderig aanvoelt, is het goed. Leg in een ovenschaal een bedje van de helft van het zoutmengsel waarop je de vis legt. Bedek daarna de vis met de rest van het zoutmengsel zodat de vis helemaal is verpakt. Zet de vis in de oven. Als je een vis van meer dan een kilo hebt, reken dan 30-35 minuten. Reken voor de kleinere versie 20-30 minuten, afhankelijk van de grootte.

Haal de vis uit de oven. Sla voorzichtig met de achterkant van een groot mes op de zoutkorst tot deze breekt. Haal het zout voorzichtig van de vis en snijd het vel in de lengterichting van de vis open. Vouw het vel naar de zijkant zodat je het visvlees eruit kunt scheppen. Zorg ervoor dat het zout niet in contact komt met het visvlees.

Serveer – hoe gek het ook klinkt – met wat Maldon zeezout en olijfolie.

Kerstrecept: vis in zoutkorst
Bron: © David Loftus

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.